Logo BWR Academie

Wedstrijddoelen? Is dat iets voor mij?

“Wat is jouw wedstrijddoel?” Deze vraag stel ik heel graag aan leerlingen waarvan ik weet dat ze het komende weekend wedstrijd gaan rijden. Vaak ik het antwoord dan: “Een winstpunt rijden!”

Mijn vervolgvraag is dan altijd: “Is dat wel een doel? Of is dat een resultaat?”

De meeste leerlingen fronsen vervolgens hun wenkbrauwen en kijken me vragend aan.

Het wedstrijd rijden met een doel is naar mijn mening nog iets wat te vaak vergeten wordt. Maar hoe kun je nu een prestatie neerzetten zonder dat je weet wat je prestatie eigenlijk is?

Denk maar eens na….. bij alles waar een prestatie aan vast zit, ga je aan de slag met een doel. Je gaat naar school om een vak te leren, met als gevolg je diploma halen. Je begint met autorijlessen om veilig over de weg te kunnen rijden in een auto, met als gevolg dat je je rijbewijs haalt. Je begint met paardrijden omdat je het wilt leren en steeds beter wilt worden, met als gevolg dat je op een gegeven moment een eigen paard of pony wilt hebben.

Dan gaan we serieuzer trainen want we willen meer leren, beter kunnen paardrijden en onszelf ontwikkelen in de sport. Of heb je daar nog nooit op deze manier over nagedacht?

Want waarom ga je eigenlijk wedstrijd rijden? Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen als je begint met het rijden van wedstrijden. Doe je dat omdat je het leuk vind? Doe je dat om te kijken waar je staat? Maar waar wil je dan eigenlijk naar toe?

Wanneer je jezelf een doel gaat stellen is het verstandig om te verzinnen waar je uiteindelijk, over jaren, terecht wilt komen. Is dat de klasse Z? Is dat een combinatie van verschillende paardensporten of is het je droom om uiteindelijk internationaal te mogen rijden met jouw paard of pony.

In dit voorbeeld ga ik in op het eerste voorbeeld, de klasse Z.

Om daar te komen moet je de klassen B, L en M eerst doorlopen. Je paard of pony moet naast de basisoefeningen als voltes en rechte lijnen ook een aantal zijgangen beheersen en heel goed onder controle staan in alle drie de gangen.

Dat lukt niet als je 1x in de week een rondje in de bak rijdt en verder je paard in de wei laat staan. Je zult steeds iets meer tijd gaan besteden aan je hobby om je paard sterker te maken zodat het de moeilijke oefeningen beter kan gaan uitvoeren.

Dat is de eerste stap van het nadenken over werken met doelen. Maar als je een doel hebt is het ook erg belangrijk dat je ermee aan de slag gaat. Door alleen te roepen dat ‘Z worden’ je doel is, wordt je geen Z. Je zult moeten werken met tussendoelen.

Je moet eerst voldoende kunnen rijden om winstpunten te behalen in de klasse B, vervolgens in de L1 en L2 en uiteindelijk in de klasse M1 en M2. Maar daar hebben we hem weer. De winstpunten! Want waarom kan je doel voor die ene wedstrijd niet gebaseerd zijn op dat winstpunt?

Het antwoord hierop is dat een doel altijd alleen van JOUZELF afhankelijk mag zijn. Er mag niemand anders zijn die invloed uit mag oefenen op jouw doel. Als je het over een winstpunt hebt, dan is dat iets wat afhankelijk is van de jury. Ben jij ontzettend tevreden na je proef maar vond de jury het onvoldoende, dan heb je door iemand anders je doel niet kunnen behalen.

Wat zou dan wel een doel kunnen zijn voor je eerstvolgende wedstrijd?

Pak daarvoor eens je oude protocollen erbij. Wat valt je op? Staat er elke keer hetzelfde op? Bijvoorbeeld dat je paard meer moet nageven? Dan zou dat een ontzettend goed doel kunnen zijn voor je proef. Je hebt nog een paar weken de tijd om er mee aan de slag te gaan en je paard of pony thuis al fijner voor elkaar te krijgen.

Tijdens de proef is dan je doel: Mijn paard fijner in de hand kunnen houden.

Je doet dan tijdens alle onderdelen je best om dat stukje beter te hebben dan in je vorige proef. Maar let op! Dan kun je ook fouten gaan maken.

Ikzelf wilde een paar maanden geleden de proef rijden met als doel: Meer afdruk in de draf waarbij mijn paard fijn in de aanleuning blijft en echt van achter naar voor blijft bewegen.

Tijdens de proef ging dat fantastisch! Ik had het ook goed geoefend in de weken ervoor en was ontzettend blij dat het me lukte. Toen kwam de galop……. Ik vergat te rijden en mijn paard sprong een paar keer een wissel terwijl dat helemaal niet moest. Balen dus! Toen ik de proef uitkwam was ik toch een beetje teleurgesteld. Aan de ene kant had ik mijn doel behaald, maar aan de andere kant had ik de rest van mijn proef verziekt.

In de tweede proef hield ik hetzelfde doel, maar voegde daar wel aan toe: In galop blijven rijden!!!!!

Gelukkig ging het toen wel goed en hadden we zelfs dubbel winst in de proef.

Waar moet je doel aan voldoen:

  1. Je mag er alleen zelf invloed op uitoefenen (dus niet een jury)
  2. Het moet realistisch zijn (als je paard nog erg slap is kun je niet verwachten dat hij met zijn achterhand helemaal onder de massa kan komen)
  3. Het moet een uitdaging zijn (als je het jezelf te makkelijk maakt wil je er niet genoeg je best voor doen)

Wat erg belangrijk is om voor ogen te houden is dat je elk doel moet kunnen aanpassen. Wanneer je opeens erg veel vooruitgang boekt in de training zou je je tussendoelen eerder kunnen behalen en wat meer eisen aan je wedstrijddoelen kunnen stellen. Als je paard een blessure krijgt kan het zijn dat je je uiteindelijke doel moet uitstellen. Maar daar gaan we natuurlijk niet van uit!

Delen:

Andere artikelen:

Doelmatig trainen

Dressuur is voor veel mensen een vage sport. Is het wel een sport? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er worden duizenden uren besteed aan

Lees meer »

Hulpen geven

In dit blog wil ik het hebben over het geven van hulpen. Het is bij het geven van hulpen belangrijk dat je rekening houdt met

Lees meer »

De BWR Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *