Logo BWR Academie

Wedstrijd rijden, is dat nu leuk of niet?

Wanneer je met je paard lekker aan het rijden bent komt op een gegeven moment een periode waarin je besluit dat je ook wel wedstrijden wilt rijden.

Voordat je echt op pad gaat is het handig om je proef wel een keer te oefenen. Dat kun je uiteraard gewoon zelf doen, maar je kunt ook aan de instructeur vragen of die je ermee helpt. Samen kun je dan aan de slag met de verbeterpunten.

Als je het nog wat spannend vindt om direct officieel te starten zijn er ontzettend veel mogelijkheden om te oefenen.

Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan een onderlinge wedstrijd. Dat kan op je eigen vereniging, maar soms ben je ook welkom op een andere vereniging. Op een andere locatie zie je toch vaak dat er net wat meer spanning ontstaat!

Ook is het leuk om een oefenwedstrijd te rijden waarbij de jury na de proef je ook nog 20 minuten tot een half uur helpt met de onderdelen die in de proef niet zo goed gingen of nog stukken beter konden. Het leuke hieraan is dat je de proef kunt filmen en dat het jurylid het commentaar direct inspreekt op de film. Heel leuk en leerzaam om thuis terug te kijken.

Dan is het tijd om je voor een echte wedstrijd in te schrijven. Je zorgt dat alles ruim van tevoren klaar staat! Ook zorg je dat je iemand meeneemt die je kan helpen met opzadelen en de beenbeschermers af kan doen als je aan de beurt bent. En natuurlijk iemand (en dat kan ook dezelfde zijn) die je proef voorleest.

Je probeert goed te luisteren en probeert alle onderdelen zo goed mogelijk te rijden. Na afloop besef je wat goed ging en wat niet goed ging. Er staan opmerkingen op je protocol en daar kun je weer verder mee aan de slag. En met een beetje mazzel heb je ook nog een winstpunt of een prijs behaald.

Klinkt een beetje als de ideale wereld.

In werkelijkheid komt er nog wat meer bij kijken. Want zoals we thuis kunnen rijden, rijden we nergens! Opeens is daar een kriebel in de buik, kun je geen hap door je keel krijgen of vergeet je te ademen. Tijdens het losrijden gaat het allemaal nog wel, maar als je de proef in mag vergeet je wat je moet doen, zie je meer wat er om de baan heen gebeurd en hoor je je voorlezer haast niet meer.

Ik zou willen dat ik nu kon schrijven dat dit een beetje overdreven opgeschreven is om wat duidelijk te maken. Dat is het helaas niet. Met een hartslagmeter bij de ruiters en amazones zijn er tijdens de proef hartslagen gemeten van ongelooflijk veel slagen per minuut!!! En dat is geen uitzondering!

Er zijn ruiters die een week voor de wedstrijd al aan de diarree zijn of moeten overgeven! Of zelfs vlak voor of nadat ze op hun paard stappen. Maar ook de concentratie laat het soms afweten. Je bent in gedachten overal mee bezig, maar zeker niet met je proef. Door de spanning word je nonchalant in je rijden en maak je fouten.

Is dat wedstrijd rijden dan echt wel zo leuk?

We kunnen het zeker leuk maken! Door minder eisen te stellen aan onszelf en door te gaan werken met doelen. Door eens na te denken waarom we eigenlijk die wedstrijd willen rijden en door zeker te zijn van ons eigen kennen en kunnen. Door minder waarde te hechten aan wat anderen van ons vinden en voor onszelf te rijden, het gevoel van dié proef waar we naartoe aan het werken zijn.

Wedstrijd rijden hoort leuk te zijn! Je hoort er een les uit te trekken, te leren ontdekken waar jij staat in de training en wat je nog moet verbeteren aan jouw paard, jouw hulpen en jouw training.

Je moet jezelf kunnen verbeteren door bewust aan de slag te gaan met je sterke en zwakke punten in de proef zonder dat dit je opbreekt of dat je mentaal niet in staat bent om ermee verder te gaan.

Loop je toch vast? Zoek dan hulp!

Delen:

Andere artikelen:

Doelmatig trainen

Dressuur is voor veel mensen een vage sport. Is het wel een sport? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er worden duizenden uren besteed aan

Lees meer »

Hulpen geven

In dit blog wil ik het hebben over het geven van hulpen. Het is bij het geven van hulpen belangrijk dat je rekening houdt met

Lees meer »

De BWR Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *