Logo BWR Academie

Waarom rijden we wedstrijden?

Weet jij eigenlijk waarom jij graag op wedstrijd gaat? En waarom je graag de klasse Z wilt behalen of in die slipjas wilt rijden? Veel ruiters staan er niet bij stil waarom ze een bepaald doel voor ogen hebben, terwijl dit essentieel is om je doelen te kunnen behalen en om er bij stil te staan of je die doelen eigenlijk wel echt wilt behalen.

Heb jij bepaalde doelen voor ogen in de paardensport? Lees dan verder en kom er achter waarom je dit wilt.

“Waarom?” is een vraag die al vroeg gesteld wordt door kleine kinderen. Ik denk dat we dit allemaal wel herkennen: “Michiel, kom je handen eens afvegen?” waarop dan steevast het antwoord volgt…. “Waarom?” De eerste antwoorden van papa, mama, opa of oma – op de waarom-vraag- worden nog geduldig gegeven, maar na 237 keer een antwoord te geven op de vraag “waarom” zijn deze het ook wel zat.

Wanneer je ouder wordt houd je je nog wel bezig met de waarom-vraag maar dat gaat meer onbewust. Alleen bij grote beslissingen, zoals het kopen van een huis, het beginnen van een bedrijf, wisselen van baan of de keuze van trouwen of samenwonen en wel of geen kinderen zorgt over het algemeen nog voor een overdachte “waarom?”.

Komt dat door de waan van alledag? Zijn al onze beslissingen al genomen voordat we er echt over nadenken of laten we ons leiden door anderen in onze beslissingen en handelingen?

Eigenlijk praten we alleen nog over “wat” we doen en “hoe” we dat doen. Het “waarom” lijkt een soort ondergeschoven kindje. In de paardensport zie ik dat ook terug.

In de workshops die ik geef is de eerste vraag die ik stel aan de deelnemers: “Waarom rij je eigenlijk paard?” De antwoorden zorgen direct voor een hoop nadenkwerk en discussie onder de deelnemers.

Een aantal deelnemers moet al flink nadenken over dit antwoord. “Omdat ik het leuk vind!” is het meest genoemde antwoord. Vanuit deze vraag ga ik verder op zoek naar antwoorden. Want als paardrijden zo leuk is, waarom vinden we het dan zo moeilijk? En waarom hebben we dan last van spanning? En hoe belangrijk vinden we het paardrijden in vergelijking met vakantie, uitgaan of winkelen?

De antwoorden zijn voor alle deelnemers verschillend en daardoor leren ze elkaar (op een andere manier)kennen. Door er open over te praten ontstaat er respect voor elkaars overtuigingen en ideeën en kunnen ze elkaar aanvullen.

Wanneer iedereen zijn antwoord heeft kunnen delen gaan we naar de volgende stap in de workshop.

Waarom is de “waarom”-vraag zo belangrijk?

Wanneer je aan het beginpunt staat van jouw trainingsdoel of jouw wedstrijddoel – en je gaat op pad met een overtuigd “waarom” – dan is de reis naar dat doel toch niet altijd even makkelijk! Je moet bepaalde zaken opofferen om jouw doel te behalen. Maar door jouw overtuiging in waarom je het wilt en door jouw geloof in jouw presteren kan je die opoffering aan.

Wanneer je geen overtuigd “waarom” hebt en je begint aan je reis en je krijgt te maken met tegenslagen, dan is je reis vaker een lijdensweg. Je gaat twijfelen, je raakt in verwarring en je raakt sneller van het pad. Zonder “waarom” is het lastig om dat pad terug te vinden en zal je je doelen keer op keer moeten bijstellen.

“Waarom?” kan je helpen om jouw doel te bepalen.

Eind 2012 ben ik op zoek gegaan naar mijn “waarom”. De reden daarvan is dat ik de afgelopen jaren steeds fanatieker wedstrijden ben gaan rijden wat ik combineer met mijn eigen bedrijf, de lessen die ik geef, mijn andere baan, een studie en een sociaal leven.

Zonder een inspirerend “waarom” is zoiets moeilijk vol te houden. Mijn “waarom” heb ik nodig om te bepalen hoe ik iets doe en wat ik daarvoor nodig hebt.

Waarom ga jij niet op vakantie? Waarom ga je niet mee met het weekend weg? Waarom rij je in zo’n grote benzineslurpende auto?  Waarom maak je elke dag van die lange dagen? Waarom koop je niet eens wat leuks voor jezelf?

Wat is mijn “waarom?”

Omdat ik geloof dat ik mijn doelen kan bereiken in mijn sport, omdat ik geloof dat ik een inspirerende boodschap geef met mijn instructie en trainingen, omdat ik geloof dat ik anderen kan leren wat ik geleerd heb en omdat ik geloof dat je moet zaaien (investeren) voordat je kunt oogsten.

Ik heb mijn “waarom” duidelijk voor ogen en dat helpt mij elke dag om te doen wat ik moet doen, ook al betekent dat hard werken en lange dagen maken.

Wat is jouw “waarom” ?

Wanneer je een bewuste keuze gaat maken is het dus belangrijk dat je op zoek gaat naar je eigen “waarom”. Waarom wil jij graag op wedstrijd? Waarom wil jij graag een winstpunt behalen of een top-3 score behalen? Waarom wil jij meer dan één paard hebben om te trainen en waarom wil je op die dure pensionstal staan?

Maak je die keuze voor jezelf?

Of… maak je die keuze voor anderen en héb je eigenlijk wel zelf een keuze?

Zorg dat het jouw eigen “waarom” is en niet het “waarom” van een ander, blijf identiek aan jezelf!

Bij het bepalen van jouw eigen “waarom” doet het er niet toe of je op dit moment de beste bent of de slechtste. Het is jouw eigen motivatie om je doel te bepalen en vast te stellen!

Zorg dat je overtuigd bent van jouw “waarom” en blijf er ook altijd voor staan. Je zal niet alleen voorspoed hebben op de weg er naar toe, maar ook tegenslagen. Als je niet 200% overtuigd bent van jouw “waarom” dan zal je meer moeite hebben om weerstand te bieden aan die tegenslagen!

Alles wat je doet en zegt op het vlak van jouw “waarom” moet verband hebben met jouw “waarom”! Dat helpt je om overtuigd te blijven van jouw “waarom” en om alles in het teken te stellen van jouw toekomstige doel!

Een van de deelnemers tijdens de workshop kon geen antwoord geven op de waarom-vraag. Ook na de verschillende antwoorden van de andere deelnemers gehoord te hebben kwam er geen duidelijk antwoord. Hierdoor was het erg moeilijk om een trainingsdoel op te stellen.

De amazone ontdekte op dat moment dat het ontbreken van een antwoord op de waarom-vraag haar hele ‘probleem’ was. Op deze manier zat er geen structuur in haar training en wedstrijdplanning en bleef zij steken in de klasse Z1. De voorbereiding was erg onregelmatig en hierdoor was het moeilijk om op wedstrijd de focus te behouden.

Door de workshop is zij aan de slag gegaan met het nadenken over einddoelen en tussendoelen. Inmiddels heeft de amazone met regelmaat les en heeft zij zich ingeschreven voor haar Z2 debuut.

Wanneer je jouw eigen “waarom” gevonden hebt is het belangrijk om jouw “waarom” vast te leggen en te delen. Schrijf je “waarom” op wat geeltjes en plak die op plekken waar je ze regelmatig tegenkomt. Als jouw “waarom” echt jouw “waarom” is zal je elke keer een goed gevoel krijgen als je ze leest.

Deel je “waarom” ook met anderen als ze daarom vragen of als je ze nodig hebt om jouw doel te behalen. Om een doel te behalen heb je namelijk altijd anderen nodig. Of dat nu een trainer is, een werknemer, een collega, een docent of je eigen vrienden. Als je jouw “waarom” deelt zal je merken dat anderen dat respecteren, dat anderen gaan meedenken of dat anderen bijdragen aan jouw doel.

Wil je dus iets graag bereiken, bedenk dan waarom je dat wilt. Zonder een goede “waarom,” is het moeilijk om elke dag weer aan je doel te werken. Of dat doel nu je eerste wedstrijd is, zonder spanning de proef door te kunnen rijden, het behalen van de klasse Z of de subtop is, met een goede “waarom” heb je de eerste stap al genomen!

Succes!

Weet jij al waarom je iets graag wilt bereiken?

Food for thought

Ga een op zoek naar jouw eigen waarom! Bedenk vervolgens HOE je jouw waarom wilt bereiken en WAT je daarvoor nodig hebt. Wanneer je dit moeilijk vind om te doen voor de sport probeer het dan eens met je werk of opleiding.

Let erop dat je in het HOE en WAT niet je focus legt op wat je daarvoor moet laten!

Succes!

Delen:

Andere artikelen:

Doelmatig trainen

Dressuur is voor veel mensen een vage sport. Is het wel een sport? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er worden duizenden uren besteed aan

Lees meer »

Hulpen geven

In dit blog wil ik het hebben over het geven van hulpen. Het is bij het geven van hulpen belangrijk dat je rekening houdt met

Lees meer »

De BWR Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *