Logo BWR Academie

Waarom kijken ze naar mijn training? Ga weg!

Wanneer je aan het rijden bent staan er vaak mensen te kijken, zowel op wedstrijd als gewoon thuis tijdens de training. Vaak willen we op zo’n moment dat de training of proef perfect gaat en hoe meer we dat proberen, hoe meer spanning erbij komt kijken. Hierdoor wordt het rijden veel lastiger en hoe minder het trainen eigenlijk gaat en hoe meer het gevoel komt dat er nog meer naar het rijden gekeken wordt. Dit wordt dan zo’n vicieuze nare cirkel. Hoe ga je nu om met het gevoel dat mensen langs de kant je rijkunsten beoordelen of veroordelen?

Voor mij is dit gevoel zeker heel herkenbaar en heeft echt alles te maken met de onzekerheid in het eigen kunnen en het vertrouwen wat je in jezelf hebt. Ook leerlingen hoor ik hier heel regelmatig over maar ook collega-instructeurs en zelf professionals.

De eerste vraag die ik tijdens een training naar aanleiding van zo’n opmerking altijd stel is: ‘voor wie rij je nu eigenlijk paard?’ Het meest gegeven antwoord is dan altijd: ‘Voor mezelf’. Mijn antwoord is dan altijd: ‘Dat bedoel ik’, maar dat is natuurlijk wel heel makkelijk gezegd. Toch zet dit al wat in beweging. Het is een soort bewustwording.

Terug naar de twee punten waardoor je dit gevoel krijgt. Vertrouwen hebben in je eigen kunnen te paard en vertrouwen hebben in jezelf. Deze twee punten zijn enorm met elkaar verbonden. Als je geen vertrouwen hebt in jezelf dan is het helemaal lastig om te vertrouwen op je eigen kennen en kunnen.

Meer lezen? Meld je dan aan voor de BWR Academie!

Delen:

Andere artikelen:

De correcte zit

Tijdens het rijden wil je een houding hebben die er goed uit ziet maar ook effectief is.  Een houding waarmee je in perfecte harmonie met

Lees meer »

Doelmatig trainen

Dressuur is voor veel mensen een vage sport. Is het wel een sport? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er worden duizenden uren besteed aan

Lees meer »

De BWR Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *