Logo BWR Academie

Voorbereiding op wedstrijd!

De voorbereiding in de week voor de wedstrijd is niet heel erg veel anders dan hoe mijn huidige trainingsweek eruit ziet. Ik probeer zoveel mogelijk te werken aan ritme en regelmaat in mijn trainingsschema. Zo heb ik vaste dagen waar ik op train en vaste dagen waarop ik mijn paarden longeer. Ik ben een voorstander van schema’s maar vind het vooral erg belangrijk om elke dag na afloop van de training bij te houden wat ik gedaan heb en hoe dat verlopen is. Zo hou ik het, ondanks alle prachtige boeken en apps gewoon bij in mijn digitale agenda. Ik noteer een R+ als ik fanatiek gereden heb, een R- als ik een simpele training gedaan heb, L+ is hard werken aan de longe en L- betekent dat ik het eigenlijk te druk had en mijn paard gecontroleerd heb laten lanterfanten aan een lijntje. Daarnaast hou ik bij dat ze in de paddock of wei geweest ben en wat er nog meer voor bijzonderheden waren.

Door het op deze manier ook bij te houden weet ik precies wanneer mijn paarden op en top fit zijn. Als ik opstap en een waanzinnig gevoel krijg, ze alles doen, los in het lichaam zijn, dan kijk ik terug en weet ik wat ik de dagen ervoor met ze gedaan heb. Door dit van de afgelopen vier dagen nog eens opzettelijk te herhalen kan ik controleren of dit ook echt een perfecte voorbereiding was om mijn paard op de bewuste dag topfit te hebben. Is dit zo dan neem ik die voorbereiding op in mijn trainingsschema en zorg ik dat de topdag is op de dag van de wedstrijd.

Dit is bij elk paard heel verschillend. Nu wat lastiger uitleggen omdat ik in principe maar één wedstrijdpaard heb, maar vorig jaar had ik er drie en dat was even goed opletten. Waar de één wat harder aan het werk moest, was het juist bij de ander nodig om juist een stapje terug te doen.

Mijn merrie waar ik momenteel Grandprix mee rijdt is op dit moment erg aan het ontwikkelen. Op een hele positieve manier. Of het nu komt dat zij nu mijn nieuwe nummer 1 is door verkoop van mijn vos of dat ik nu meer tijd heb te besteden aan haar verzorging en training durf ik niet te zeggen. Het blijft natuurlijk een diva die graag de aandacht wil dus ik gooi het maar op een combinatie van beide. Ze komt dagelijks in de paddock, de ene dag wat langer dan de andere. Op dinsdag is de dag dat ze altijd aan de longe loopt en niet wordt gereden. De dag voor de wedstrijd moet zij wat harder aan het werk en op de dag van de wedstrijd loopt ze voor vertrek ook altijd aan de longe. De dag na de wedstrijd krijgt zij een lichtere training en daarna pak ik mijn schema weer op zoals het altijd is.

Ik wissel zwaardere en intensievere training altijd af met lichtere training zodat het lichaam de tijd krijgt om te herstellen. Zo hebben mijn paarden zo min mogelijk last van spierpijn en zitten ze goed in hun vel. Omdat ze naast hun training ook voldoende bewegen (uit de stal komen) heb ik gemerkt dat ze heel goed herstellen en daardoor ontwikkelen.

Maak ik gelijk een sprongetje naar de supplementen. Ik gaf verschillende supplementen tot ik in Ermelo aanwezig was voor de coach 5 opleiding. Ik mocht hier rijden met een hartslagmeter en mijn paard had er ook eentje om. Niet dat daardoor mijn wereld veranderde maar in de ochtend hadden de cursisten training gehad over onder andere warmte-reguliering. Ik weet er absoluut niet alles van maar wat ik begreep is dat het lichaam van een paard door de grote spiergroepen veel langzamer afkoelt dan wij denken. Het uitstappen met een deken zou ook niet bevorderlijk zijn voor het afvoeren van de afvalstoffen die het paard door de huid uitscheidt tijdens en na de training. Zo trekken we zelf ook geen skipak aan als we vijf kilometer hebben hardgelopen maar wachten we met douchen of warme kleding aantrekken tot ons lichaam weer afgekoeld is.

Ik was hier wel erg door getriggerd en ben dat eens gaan uitproberen met mijn paarden. Mijn paarden zijn geschoren en dus deed ik de warming up met deken tot ik ging draven en ook na afloop van de training ging er gelijk een deken op. Ik ben daar echt van de een op de andere dag mee gestopt. Tijdens het losstappen geen deken meer op tenzij ik van stal direct de koude buitenbaan in moest met oostenwind. En uitstappen zonder deken, na afzadelen ook nog uit laten wasemen zonder tocht (deuren dicht) en dan pas de zweetdeken op.

Na een klein kwartier kan dan de winterdeken weer op en eerlijk waar, dat is de reden dat ik ben gestopt met de supplementen. Puur om te kijken of het nu echt lag aan mijn nieuwe werkwijze met dekens of dat er toeval in het spel was dat de supplementen het werk extreem goed gingen doen waar ze ook voor bedoeld waren. Ik geef dus echt helemaal niks meer, enkel bij warm weer en veel zweten voer ik nog elektrolyten.

Ik train met regelmaat proefgericht. Ik ben daar ook echt een voorstander van en het hoort ook bij mijn voorbereiding naar de wedstrijd toe. Door de proef vooraf een keer te rijden weet je waar je gedurende je voorbereiding meer en minder aandacht aan moet besteden. Je kunt lijntjes gaan oefenen maar ook in je gewone training is het belangrijk om echt van letter tot letter te rijden. Als je dit nooit doet en in een proef ga je opeens wel heel secuur sturen dan verras je je paard hiermee en breng je hem in de war. Je bent namelijk nooit zo strikt in het rijden van lijnen en dan opeens wel. Tijdens een clinic van Nicole Werner waar ik bij aanwezig was gaf zij dit ook aan. Als je thuis nooit van letter naar letter rechte lijnen rijdt, hoe kun je dat dan wel in een proef doen, stelde zij. Mooi leermomentje voor mezelf!

Vaak hoor ik dat mensen geen proef oefenen omdat het paard dan teveel mee gaat denken en al vooruit gaat werken. Uhhhmmmm….. dressuur is toch juist dat stukje controle? Werk daar dus aan! Ook aan de controle in de proef. En hoe kun je dat in de proef toepassen als dat thuis al een probleem geeft?

Over spullen invetten zal ik niet teveel ingaan. Dat is echt één van mijn slechtste punten. Er gaat voor de wedstrijd altijd een doekje overheen maar ik neem er veel te weinig tijd voor om het te doen zoals het hoort. Nu ik een paard minder heb merk ik dat er meer rust is in mijn agenda en kan ik ook dit soort zaken weer meer gaan doen op stal. Ik heb een behoorlijke to-do-list gemaakt, ook om alle verzamelde spullen eens flink uit te zoeken en uit te dunnen. Maar het wordt dus zeker extra schoongemaakt, maar meestal op het laatste moment voor vertrek door degene die met me mee op wedstrijd gaat. (waar ik heel dankbaar voor ben)

Verder zijn er nog tig zaken die me bezig houden voor de wedstrijd, maar die zijn eigenlijk ondergeschikt aan alles wat hierboven vermeld staat. Dit gaat meer over of de wedstrijd in mijn agenda past qua trainingsafspraken, lesgeven, clinics en dat kleine beetje privéleven wat ik heb en wie er beschikbaar is om mee te gaan. Of ik de hond mee kan nemen en of ik voor eten moet zorgen voor onderweg voor groom en mijzelf (ook een hele slechte kant van mezelf wat ertoe leid dat mijn grooms altijd overlevingspakketten bij zich hebben)

Verder vergeet ik regelmatig het paspoort sinds het verplicht is om dat op stal te bewaren. Sindsdien  roept iedereen bij mij op stal, zodra de trailer achter min auto staat, altijd wel wat over het paspoort en dat ik dat niet moet vergeten. Dus gelukkig neem ik het daardoor wel elke keer mee.

Als ik door omstandigheden af moet wijken van mijn schema of mijn voorbereiding anders moet doen dan maak ik me daar niet druk om. Het gaat erom dat mijn paard wel beweging heeft en fit is en of ik dan longeer of erop zit is dan om het even. Ik weet dat ik haar iets meer aan het werk moet zetten op de dag voor de wedstrijd en dat kan ook als ik ernaast sta.

Delen:

Andere artikelen:

De correcte zit

Tijdens het rijden wil je een houding hebben die er goed uit ziet maar ook effectief is.  Een houding waarmee je in perfecte harmonie met

Lees meer »

Doelmatig trainen

Dressuur is voor veel mensen een vage sport. Is het wel een sport? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er worden duizenden uren besteed aan

Lees meer »

De BWR Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *