Logo BWR Academie

Vermenselijk ik mijn paard?

Soms vragen mensen mij wat nu het paard is waar ik ‘echt’ wat mee heb, welke de fijnste is of met welke ik de grootste klik heb. Dat vind ik altijd een hele ingewikkelde vraag en meestal antwoord ik dan dat het me niet zo uitmaakt. De een werk altijd mee, de ander maakt je met het gedrag altijd aan het lachen en de laatste laat zoveel talent voelen dat ook dat een kick geeft.

Op de één of andere manier blijft deze vraag me toch bezig houden. Ik denk dat ik zelf ook gewoon benieuwd ben naar het antwoord. Om tot dat antwoord te komen heb ik van alle drie de paarden wat kenmerken op papier gezet. Terwijl ik dat deed kwam ik tot de ontdekking dat ik direct al een onderscheid maakte. Ik heb namelijk twee ruinen en een merrie. Op zich geen probleem natuurlijk, maar ik ontdekte dat mijn ruinen gewoon ‘paard’ zijn maar dat mijn merrie wel heel veel menselijke trekjes heeft.

Na die ontdekking raakte ik acuut in shock. Als ik absoluut iets niet wil dan is dat wel menselijke trekjes toekennen aan een paard. Eerlijk gezegd kan ik me daar best over verwonderen dat dat zo vaak gebeurd. En nu…. nu blijk ik zelf een menspaard te hebben.

Na van de shock bekomen te zijn heb ik opnieuw een lijstje gemaakt. Dit keer alleen over de merrie want dat van die ruinen geloofde ik wel. Op mijn nieuwe lijstje heb ik de kenmerken opnieuw neergezet. Links de kenmerken als paard en rechts de menselijke kenmerken die ik haar toekende. Dat zag er op het eerste gezicht niet heel vreemd uit, buiten het feit dat de rechterkolom bestond uit mijn eigen fantasie ontwerp.

Links:                                                   Rechts:

Braaf in de omgang                        Expressief

Sociaal

Competitief

Resoluut

Baanbrekend

Sturend

Vindingrijk

Logisch

Doelbewust

Nadat ik een paar dagen naar dit lijstje had gekeken kwam ik tot de meest vreemde en verrassende ontdekking. Ik keek niet naar een lijstje van mijn merrie, maar naar een lijstje van mezelf! Ik had geen kenmerken van mijn merrie opgeschreven, maar de kenmerken van mijzelf.

Een paar maanden geleden heb ik via Cairnbreda een Lumina Spark profielschets mogen maken. Via deze profielschets kreeg ik meer inzicht in mijn eigen gedragsvoorkeuren en werd mij een gigantische spiegel voorgehouden. Zowel als sporter, maar ook als startend ondernemer, is dat een ontzettend interessante schets geworden, waar ik tot op de dag van vandaag met regelmaat aan terugdenk. Ik herken mijn eigen gedrag nu veel beter maar heb ook leren omgaan met gedrag van anderen, wat loodrecht op mijn voorkeuren kan staan. En ik ben me bewust geworden van wat mijn gedrag met anderen kan doen, die juist weer (gedeeltelijk) tegenovergesteld zijn aan mijn persoonlijkheid.

Toen ik het rapport kreeg met mijn profielschets begon ik te lezen. Vervolgens begon ik te grinniken en uiteindelijk te gieren van het lachen. Hoe bizar kan het zijn dat door middel van een paar simpele vragen en antwoorden, er een volledig profiel van je wordt opgesteld, die nog passender is dan passend.

Terug naar het lijstje van mijn merrie…. Mijn merrie die heel sprekend is (expressief) , die prettig is in de omgang (sociaal), die strijdlustig is om te doen wat zij wil (competitief), die zonder aarzeling gaat of niet gaat (resoluut), die grenzen verlegd en nieuwe richtingen opgaat (baanbrekend), die gaat waar ze heen gaat (sturend), die een kanjer is in het bedenken van nieuwe dingen (vindingrijk), voor wie alles vanzelfsprekend gaat (logisch) en met altijd een duidelijke bedoeling (doelbewust).

Heb ik nu een kloon van mezelf gefokt? Heb ik een enorme spiegel met vier benen en een staart of zijn we Me en Mini-me (waarbij ik me dan afvraag wie de Mini-me van de twee is)

Gelukkig staat in het rapport ook op welke manier ik het beste met mensen als mezelf om kan gaan. Ik pak het rapport er dus bij en ga zitten lezen. Het rapport begint met twee inspirerende quotes en wordt gevolgd door een korte samenvatting in waar onder andere dit staat:

“Je bent er goed in om een hard en onverzettelijk standpunt in te nemen in een probleemsituatie. Je zult je standpunt krachtig beargumenteren en niet snel buigen voor een andere invalshoek. Je bent vaak zeer uitgesproken en je zult je niet inhouden puur om conflicten uit de weg te gaan”.

Tja, dat raakt gelijk de kern van de relatie die ik met mijn merrie heb. Want als zij mijn Mini-me is, of ik die van haar, dan zullen we het nooit zo gezellig gaan krijgen als Doctor Evil en zijn Mini-me (Austin Powers) Wellicht is zij dan mijn Doctor Evil en ben ik die van haar?

Terwijl ik naar stal rij in de auto blijf ik bezig met de gedachte dat merrie en ik wel heel erg veel overeenkomsten hebben. Aangekomen op stal zadel ik haar op en wandel naar de buitenbaan. Daar stijg ik op (iets met resoluut niet een bak in gaan als ik erop zit en iets met baanbrekende sprongen en acties die absoluut erg vindingrijk zijn en horen bij de nasleep van ons jaar competitie voeren*)

Terwijl ik rondstap klop ik haar op de hals en lachend fluister ik met de stem van Mike Myers als Doctor Evil de prachtige quote: “Mini-me, you complete me!” . Snel kijk ik om me heen of niemand me kan horen. Gelukkig is er niemand te zien dus hoef ik ook niks uit te leggen. Merrie draait wat met haar oren en kauwt wat op haar bit. Ze laat mijn gewauwel als altijd over zich heen komen. Dan draven we aan. Ze danst onder me en is vandaag heel meewerkend. Na wat losrijden galopperen we aan. Dan vliegt er een duif over. Rakelings langs ons heen. Merrie schrikt en springt opzij. Dan komt er nog een duif langs vliegen. Merrie draait om en maakt een luchtsprong.  Dan schiet ik in de lach en roep: ” Yeah, baby, yeah!” Merrie schudt nog een keertje met haar hoofd en gaat weer verder met dansen.

Natuurlijk weet ik dat merrie mijn spiegel is, maar ik weet ook zeker dat zij wel echt extreem slim is voor een paard. Dat is zeker iets waar ik in mijn training rekening mee moet houden. Merrie en ik botsen, maar ik weet ook dat we gek op elkaar zijn.

Jaren terug zei de moeder van een ex-vriendje tegen me: Malene, jij bent gewoon niet te temmen! Je weet wat je wilt en je gaat daar ook voor! Blijf daar voor gaan!

Inmiddels zijn er wel meer geweest die mij geprobeerd hebben te ‘temmen’. Dat is niet gelukt! Ik weet namelijk echt wat ik wil en waar ik voor ga! En hoe vaak er ook geprobeerd is om me daar toch vanaf te brengen, ik kom, met of zonder tranen, altijd weer terug op het punt waarvan ik wil vertrekken en inmiddels ben ik ook echt vertrokken!

Ook mijn merrie lijkt soms niet te temmen! Ze heeft zo haar eigen idee over de training maar hoe moeilijker het wordt, hoe meer plezier ze erin lijkt te krijgen.

Bloed, zweet en tranen heeft het me gekost om weer samen met mijn merrie rond te kunnen rijden. Bloed, zweet en tranen heeft het me gekost om haar te krijgen waar we nu zijn, zonder het respect voor haar uit het oog te verliezen! Een enorme glimlach en veel trots gaf het me toen mijn merrie een 60% score wist te lopen tijdens haar ZZ zwaar debuut en gejuich dat ze zowaar ook ‘zonder een rondje terrein op de achterbenen’ direct voldaan de trailer opliep na deze rit.

Dat ‘niet te temmen’ maakt mijn merrie en mij toch wel een bijzonder paar. Allebei zijn we expressief, allebei genieten we van successen en allebei zijn we knokkers. Maar als ik dan nu de keuze moet maken tussen de drie paarden, dan kan ik nog steeds niet zeggen wie er nu mijn favoriet is, of met wie ik de meeste klik heb. Ze zijn alle drie speciaal en blinken uit in hun eigen, speciale kenmerken.

Wat we in ieder geval alle vier gemeen hebben is dat de balans goed is tussen ontspanning en training en dat we plezier hebben in het werk wat we samen doen. En dat… dat is voor mij echt het belangrijkste tijdens de training van een paard. Met de merrie train ik rustig door en hoop ik in de toekomst ook de overstap te kunnen maken naar de Lichte Tour. Dan wil ik toch wel een veulentje met haar fokken….. maar welke hengst wordt dan een lastige…. Want tja, als ik zelf al zo kieskeurig ben……

(Dit blog is geschreven in 2013. De merrie waar het over gaat heeft uiteindelijk Grandprix gelopen en inmiddels drie veulens gehad!)

Delen:

Andere artikelen:

Doelmatig trainen

Dressuur is voor veel mensen een vage sport. Is het wel een sport? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er worden duizenden uren besteed aan

Lees meer »

Hulpen geven

In dit blog wil ik het hebben over het geven van hulpen. Het is bij het geven van hulpen belangrijk dat je rekening houdt met

Lees meer »

De BWR Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *