Logo BWR Academie

Plezier hebben komt uit jezelf!

Ken jij die les? De huisvrouwenles? Deze huisvrouwen (en een paar mannen) zijn voor alles in en zo fanatiek als het maar zijn kan. Na afloop van de les wordt er onder het genot van een bak koffie (en best vaak een koek) nog flink doorgesproken en vooral gelachen.

Omdat ik de afgelopen maanden niet meer werk voor de baas en in de ochtenden zelf mijn paarden train kom ik de huisvrouwen steeds vaker tegen. Helaas heb ik niet altijd tijd om aan te sluiten bij de babbel na de les, maar soms lukt me dat wel.

De gesprekken (naja, meer het gelach) variëren van de aanschaf voor een eigen paard, het plezier hebben met een manegepaard, maar ook onderwerpen als golf, (klein)kinderen en boodschappen komen voorbij.

Wat mij altijd opvalt is dat deze dames (en heren) de paardensport vooral zien als een beetje sporten met een vleug passie maar vooral ook wel heel erg voor de gezelligheid gaan. En dat laatste, dat zette mij nu echt aan het denken.

Want hoe zit dat nu in de sport? Als ik de verschillende fora moet geloven is er niks anders dan haat en nijd onderling op het wedstrijdterrein. En zeker in de subtop. Daar schijnt het helemaal afschuwelijk te zijn!

Ik vind dat altijd grappig om te lezen. Gezelligheid bestaat blijkbaar niet volgens een aantal van de beste stuurlui. Op wedstrijd gaan doe je dan ook vooral niet voor de lol. Prestatie; de enige reden om nog op wedstrijd te gaan!

Afgelopen jaar ben ik op behoorlijk wat wedstrijden geweest. Zowel de basis- als de subtopwedstrijden. En ik durf te stellen dat ik nog nooit zoveel gezelligheid gehad heb op de concoursen als afgelopen jaar. Je komt bepaalde mensen overal tegen en anderen zie je één keer en daarna nooit meer.

Ook door Facebook zijn er minder belemmeringen naar elkaar. Je kunt elkaar makkelijker aanspreken omdat je gelezen hebt op de tijdlijn dat Pietje en Anneke ook op dat concours zijn. Je spreekt af, je wenst elkaar succes en als je vraagt om een voorlezer of groom dan wordt dat regelmatig via Facebook opgelost. Lang leve social media!

Daarnaast denk ik dat een stuk gezelligheid bij jezelf zit. Hoe stel je jezelf op en hoe presenteer jij jezelf. Zo maak ik er soms een spelletje van door een beetje te spelen met gedragingen en de daardoor opgewekte reacties. Jaren terug deed ik al. Probeer dit maar eens: ga eens in een kleine winkel naar binnen en stel jezelf heel schuchter op. Je kijkt een beetje onzeker rond en laat je hoofd en schouders wat afhangen. Wanneer je aangesproken wordt kom je moeilijk uit je woorden en je praat wat ingetogen, verschuldigend en zacht terug. Let dan goed op de reactie die je krijgt.

Vervolgens stap je ergens naar binnen en je zorgt dat je houding zelfverzekerd is; rechtop, schouders naar achteren en kin omhoog. Als mensen je aanspreken kijk je ze aan en je praat luid en duidelijk en attent terug. Wat is dan de reactie? Ik weet zeker dat je op een totaal andere manier behandelt word.

Vaak denk ik dat we ons leven ook veel te serieus nemen. We zijn allemaal aan het rennen om te leren, te werken en om te presteren. Niet alleen in de wedstrijdsport, maar ook in het hele leven. Hoeveel tijd nemen we nog om eens lekker te ontspannen? Of om gewoon de deur achter je dicht te trekken en er onverwacht op uit te trekken?

Op het moment dat je ervan overtuigt bent dat jouw werk of hobby enorm belangrijk is heb je al meer stress. Zeker als je ervan overtuigd bent dat jouw rol daarin noodzakelijk is. Je legt jezelf namelijk op dat je onmisbaar bent. Maar ben je ook echt onmisbaar? Ik denk van niet! Gemist worden uiteraard wel, maar dat is iets heel anders.

Door deze conclusie te trekken kan ik mijn leven ook wat minder serieus nemen. En volgens mij lukt dat al best goed. In alles wat ik doe zit uiteraard een serieuze opzet, maar het wordt veel leuker door er met plezier mee bezig te zijn, door een boodschap met humor te brengen, maar toch wel strikt te zijn in waar ik heen wil.

Zelfspot is daarin een hele belangrijke. Ik schroom er niet voor om voorbeelden te geven waarbij ik zelf de plank volledig mis sloeg. Ook gebruik ik voorbeelden van leerlingen, waar we gezamenlijk helemaal op dubbel gelegen hebben, om een bepaald doel of idee te verduidelijken.

Door met plezier bezig te zijn met de dingen die je doet is je stress-level vele malen lager dan wanneer je ervan uit gaat dat jouw taak de belangrijkste taak is van het leven.

Maar hoe krijg je nu jou stress-level omlaag? Hoe krijg je nu dat stukje plezier of dat stukje ontspanning,  waardoor je je andere verplichtingen toch kunt uitvoeren zonder er tegenaan te hikken?

Plezier beleven met anderen om je heen geeft een geweldig gevoel. Niet  zeuren over je problemen, maar naar buiten gaan en iets doen. En dan kom ik weer terug bij de huisvrouwenles. Allemaal vrouwen (en heren) met hun eigen leven, hun eigen werk, hun eigen overwinningen en hun problemen. Maar ook allemaal vrouwen die naar buiten stappen, de wereld in om plezier te hebben met hun hobby en plezier te hebben met gelijkgestemde mensen om zich heen.

Door hun gesprekken, hun gelach en hun gekwetter werd ik er weer aan herinnerd om te blijven zoeken naar dat stuk leven waar je minder prettige dingen om kunt vormen naar positieve dingen.

Hierdoor blijft voor mij de uitdaging bestaan om mijn leven ook echt te beleven en met plezier elke dag aan de slag te gaan. Op stal met de paarden, tijdens mijn werk met leerlingen of mijn cliënten en natuurlijk tijdens alle andere leuke dingen die ik hier nog naast doe.

Bedankt voor jullie onbewuste bijdrage dames! (en heren)

Delen:

Andere artikelen:

Doelmatig trainen

Dressuur is voor veel mensen een vage sport. Is het wel een sport? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er worden duizenden uren besteed aan

Lees meer »

Hulpen geven

In dit blog wil ik het hebben over het geven van hulpen. Het is bij het geven van hulpen belangrijk dat je rekening houdt met

Lees meer »

De BWR Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *