Logo BWR Academie

Ik wil alles weten over Malene Nootenboom

BWR-Academie-wie-is-Malene

Het gezicht achter de BWR Academie is meervoudig Grandprix amazone Malene Nootenboom. Wie is Malene? En wat is haar drijfveer?

Mijn naam is Malene Nootenboom, ik ben geboren in 1976 in het dorp Rhoon en van jongs af aan al actief bezig met paarden. Van huis uit heb ik niks van het paardenvirus meegekregen. Integendeel, paarden stonken en door de allergie van mijn vader moest ik mijzelf in de schuur omkleden, hoe koud het buiten ook was.

Inmiddels heb ik verschillende sportpaarden opgeleid en daardoor ook een continue doorloop van sportpaarden. Ik leid mijn paarden zelf op en mijn doel is om het beste in het paard naar boven te krijgen in samenwerking met het paard.

De afgelopen jaren heb ik twee zeer normale huis-tuin-en-keuken-paarden opgeleid tot het Grandprix niveau en verschillende paarden uitgebracht in de basissport en subtop.

bwr-academie-wie-is-malene-2

Toen ik begon met lesgeven merkte ik dat er dringend behoefte was aan meer dan alleen instructie. De mensen die mij benaderden zochten iemand die hen ook kon leren omgaan met de spanning die zij hadden, in training of in de wedstrijdsport.

Door mijn achtergrond als HR adviseur en loopbaancoach kon ik een koppeling maken tussen de sport en verschillende coach technieken om mensen te helpen de juiste weg te vinden naar het presteren.

Daarnaast heb ik zelf behoorlijk wat gecompliceerde paarden mogen opleiden en corrigeren en weet ik wat het is om echt bang te zijn voor een paard. Door die wetenschap en ervaring ben ik ook in staat om mensen daar verder in te begeleiden. Ook ben ik niet vreemd van wedstrijdspanning maar gedurende de jaren heb ik ook geleerd om daar op een andere manier naar te kijken.

Naast de paarden ben ik tot oktober 2016 werkzaam geweest als HR adviseur Planning en Organisatie op het gebied van werving, selectie en ontwikkeling. Ik heb een MBO opleiding gevolgd richting Management en vervolgens verschillende korte opleidingen en cursussen gevolgd in de richting van de loopbaanbegeleiding en coaching. Daarnaast heb ik de aanvullende HBO studie Psychologie en Coaching gevolgd. Hierdoor kan ik me nog meer richten op de mentale begeleiding van ruiters en amazones, naast de praktijk instructie te paard.

Uiteraard ben ik in het bezit van mijn ORUN 4 diploma waar ik voor ben geslaagd met een 9 voor het rijden en een 9 voor het lesgeven!

In 2020 heb ik, als extra verdieping voor mezelf, de HBO leergang Sport Horse Manager met goed gevolg afgerond. Deze opleiding is gericht op voeding, trainingsfysiologie, revalidatie en gezondheid van het sportpaard. De opleiding is uitgeschreven door Bartels Instituut in samenwerking met het SMDC Heesch, Anneke Hallenbeek en Carolien Munsters.

Zelf train ik wekelijks bij Tonnie Huberts en ben ik fan van een trainingsstage bij oud olympisch amazone Ellen Bontje!

BWR-Academie-wie-is-malene-nootenboom-3

Als je ook alles over mijn paarden wilt weten.....

bwr-academie-paarden-icoon

BWR Icoon

Icoon is geboren in 2013 in de stallen van Tim Coomans in Oud-Beijerland. Zijn vader is de beroemde hengst Glocks Dreamboy NOP uit de merrie Emorka v. Don Schufro. De moeder van Emorka is de hengstenmoeder Rita Morka v. Jazz.

Ik heb Icoon gekocht toen hij 3,5 jaar was. Hij was toen al beleerd en ik heb de training na de winter pas weer serieus opgepakt. 

We zijn in 2018 begonnen met het rijden van wedstrijden in de klasse L2. In 2020 hebben we succesvol de overstap gemaakt naar de subtop. Inmiddels breng ik Icoon uit in de Lichte Tour. Het is de bedoeling dat ik hem in 2023 uit ga brengen in de zware tour.

Bijnamen: Holleeder, Droomjongen, Icoon-doe-eens-gewoon!

BWR Lennox

Lennox is in het jaar 2016 geboren in de stallen van Hendrik Jan de Wolde in het Drentse Zuidwolde. Lennox is, net als Icoon, ook een nakomeling van de dressuurhengst Dreamboy uit de ster, preferente, prestatie, sport en prok-merrie Winnie Wirdonie v. Havel.

De moeder van Winnie stamt af van de hengst Dillenburg en is tevens de moeder van de grandprix paarden Nimbly, Olympus en Luxform’s Popeye.

Lennox is met zijn derde jaar rustig aan zadelmak gemaakt waarna ik hem zelf ben gaan trainen. 

Doordat Lennox zo overijverig is moet ik de training heel rustig houden. 

In 2020 heb ik een paar wedstrijden gereden in het L2. Inmiddels breng ik hem uit in de klasse Z2. 

Het doel is komende zomer de overstap te maken naar het ZZ Licht.

Bijnamen: BWR Bubbeltjesplastic, Lenny de Pennypony, braafste jongetje van de klas!

bwr-academie-paarden-lennox
bwr-academie-paarden-nowwhat

BWR Now What

Now What is gefokt door Malene in samenwerking met Hendrik Jan de Wolde. De vader van Now What is de (inmiddels geruinde) Freischutz (Foundation x Del Martino) uit de ster, IBOP en PROK merrie Denice die Malene uitgebracht heeft in de sport. Nowwhat is geboren in 2018.

Nowwhat heeft wat pech gehad en is daardoor iets eerder uit de opfok gekomen dan de bedoeling was. Hij was behoorlijk ziek van de varkensziekte Lawsonia. 

Nadat hij was opgeknapt ben ik rustig begonnen met longeren. Toch voelde dat niet goed en na onderzoek bleek dat hij een ontstoken kieswortel had. Die kies is er toen uitgehaald.

Na revalidatie ben ik in 2022 uiteindelijk begonnen met zijn opleiding. Nowwhat is enorm ijverig en leergierig maar ook flink aan de maat. 

Ik streef ernaar om in 2023 een paar keer te starten in het L2 maar het heeft absoluut geen haast!

Bijnamen: Nowwie, Hét kleintje, Dé reus!

BWR So What

So What is een zusje van Now What en in 2022 geboren in Zuidwolde bij fokker Hendrik Jan de Wolde. Haar moeder is ook de de ster, IBOP en PROK merrie Denice die Malene uitgebracht heeft in de sport.

De vader van So What is de verrichtingskampioen Nashville Star. Nashville Star is de eerste bij het KWPN-gekeurde zoon van Desperados FRH, die onlangs de top-10 van de WBFSH-ranking binnen kwam. 

Helaas is Denice ingeslapen toen So What 8 weken oud was. Ze heeft toen een pleegmoeder gekregen en dat is heel goed gegaan. 

So What staat in de opfok en ze doet het daar heel goed! Ze groeit hard en ligt prima in de groep ondanks haar vervelende start zonder eigen moeder! So What zal in 2025 klaargemaakt worden voor de keuring!

Bijnamen: Dé prinses, het knapste meisje van de wereld!

bwr-academie-paarden-so-what