Logo BWR Academie

Over Malene

Door rust en harmonie het beste uit je paard en jezelf halen

Het gezicht achter de BWR Academie is meervoudig Grandprix amazone Malene Nootenboom. Wie is Malene? En wat is haar drijfveer?

Mijn naam is Malene Nootenboom, ik ben geboren in 1976 in het dorp Rhoon en van jongs af aan al actief bezig met paarden. Van huis uit heb ik niks van het paardenvirus meegekregen. Integendeel, paarden stonken en door de allergie van mijn vader moest ik mijzelf in de schuur omkleden, hoe koud het buiten ook was.

Inmiddels heb ik verschillende sportpaarden opgeleid en daardoor ook een continue doorloop van sportpaarden. Ik leid mijn paarden zelf op en mijn doel is om het beste in het paard naar boven te krijgen in samenwerking met het paard.

De afgelopen jaren heb ik twee zeer normale huis-tuin-en-keuken-paarden opgeleid tot het Grandprix niveau en verschillende paarden uitgebracht in de basissport en subtop.

Toen ik begon met lesgeven merkte ik dat er dringend behoefte was aan meer dan alleen instructie. De mensen die mij benaderden zochten iemand die hen ook kon leren omgaan met de spanning die zij hadden, in training of in de wedstrijdsport.

Door mijn achtergrond als HR adviseur en loopbaancoach kon ik een koppeling maken tussen de sport en verschillende coach technieken om mensen te helpen de juiste weg te vinden naar het presteren.

Daarnaast heb ik zelf behoorlijk wat gecompliceerde paarden mogen opleiden en corrigeren en weet ik wat het is om echt bang te zijn voor een paard. Door die wetenschap en ervaring ben ik ook in staat om mensen daar verder in te begeleiden. Ook ben ik niet vreemd van wedstrijdspanning maar gedurende de jaren heb ik ook geleerd om daar op een andere manier naar te kijken.

Naast de paarden ben ik tot oktober 2016 werkzaam geweest als HR adviseur Planning en Organisatie op het gebied van werving, selectie en ontwikkeling. Ik heb een MBO opleiding gevolgd richting Management en vervolgens verschillende korte opleidingen en cursussen gevolgd in de richting van de loopbaanbegeleiding en coaching. Daarnaast heb ik de aanvullende HBO studie Psychologie en Coaching gevolgd. Hierdoor kan ik me nog meer richten op de mentale begeleiding van ruiters en amazones, naast de praktijk instructie te paard.

Uiteraard ben ik in het bezit van mijn ORUN 4 diploma waar ik voor ben geslaagd met een 9 voor het rijden en een 9 voor het lesgeven!

In 2020 heb ik, als extra verdieping voor mezelf, de HBO leergang Sport Horse Manager met goed gevolg afgerond. Deze opleiding is gericht op voeding, trainingsfysiologie, revalidatie en gezondheid van het sportpaard. De opleiding is uitgeschreven door Bartels Instituut in samenwerking met het SMDC Heesch, Anneke Hallenbeek en Carolien Munsters.

De paarden van Malene

Malene Nootenboom met Icoon

BWR Icoon

Icoon is geboren in 2013 in de stallen van Tim Coomans in Oud-Beijerland. Zijn vader is de beroemde hengst Glocks Dreamboy NOP uit de merrie Emorka v. Don Schufro. De moeder van Emorka is de hengstenmoeder Rita Morka v. Jazz.

Icoon wordt uitgebracht in de subtop.

BWR Lennox

Lennox is in het jaar 2016 geboren in de stallen van Hendrik Jan de Wolde in Zuidwolde. Ook Lennox is een nakomeling van de dressuurhengst Glocks Dreamboy NOP uit de ster, preferente, prestatie, sport en prok-merrie Winnie Wirdonie v. Havel. De moeder van Winnie stamt af van de hengst Dillenburg en is tevens de moeder van de grandprix paarden Nimbly, Olympus en Luxform’s Popeye.

Lennox wordt uitgebracht in de klasse Z. 

BWR Now What

Now What is gefokt door Malene in samenwerking met Hendrik Jan de Wolde. De vader van Now What is de (inmiddels geruinde) Freischutz (Foundation x Del Martino) uit de ster, IBOP en PROK merrie Denice die Malene uitgebracht heeft in de sport.

Now What wordt rustig opgeleid en zal, vanwege zijn stokmaat, pas in 2022 of 2023 uitgebracht worden in de sport.

BWR So What

So What is een zusje van Now What en ook geboren in Zuidwolde bij fokker Hendrik Jan de Wolde. Haar moeder is ook de de ster, IBOP en PROK merrie Denice die Malene uitgebracht heeft in de sport.

De vader van So What is de verrichtingskampioen Nashville Star. Nashville Star is de eerste bij het KWPN-gekeurde zoon van Desperados FRH, die onlangs de top-10 van de WBFSH-ranking binnen kwam.