Logo BWR Academie

Mijn paard schiet in de hyperflexie!

Het geijkte schouwspel: op wedstrijd, zodra je de ring in rijdt, neemt je paard het compleet over. Je paard schiet echt achter de teugel en is niet meer bereikbaar voor hulpen. 

Soms is het zo erg dat je gewoon overweegt om te stoppen met wedstrijden omdat je niet weet hoe je de hyperflexie moet oplossen! 

Hyperflexie is een beladen onderwerp. Dit gaat dan met name om de afgedwongen hyperflexie. Ik heb gekozen om niet te ver in te gaan op de hyperflexie zoals deze niet bedoeld is maar ik heb het puur over het paard dat de houding zelf opzoekt om zichzelf te onttrekken aan bepaalde hulpen of door spanning. In dat geval is er maar één oplossing en dat is met je been naar de hand toerijden. Ik zal het nog verder uitleggen. 

Om fijn met je paard te kunnen rijden is er een verbinding nodig tussen de mond van het paard en de ruiterhand. Deze verbinding zorgt ervoor dat er aanspanning ontstaat in het lichaam. De (al dan niet opgewekte) voorwaartse drang van de achterhand zorgt dat de energie door het lichaam stroomt en via het nek- en kaakgewricht weer terug komt naar de hand. 

Dit is nodig om je paard op de juiste wijze te kinnen trainen zodat de spieren ontwikkelen en het paard op die manier sterker, verender en soepeler kan lopen. Wanneer het paard in een nette houding loopt wil dat niet altijd zeggen dat het paard ook daadwerkelijk ‘aan het bit’ is. 

De focus moet dus vooral liggen in de voorwaartse drang vanuit het achterbeen. Een paard moet actief van achteren naar voren bewegen om het bit aan te kunnen nemen en om de hand van de ruiter te kunnen volgen. Een paard wat niet actief is kan niet naar de hand toelopen. Dan is er geen sprake van verbinding en kan er geen aanspanning ontstaan in het lichaam. De aanspanning moet ontspannen om verbeteringen in het lichaam van het paard te trainen. 

Ik heb een aantal oefeningen om thuis mee aan de slag te gaan en een tip om dat ook tijdens het rijden van proeven op te lossen. 

Als eerste is dus het van achteren naar voren rijden. Je moet reactie op je been krijgen waardoor het paard naar de hand blijft lopen. 

Wanneer je paard vervolgens zwaar op de hand wordt kun je overgangen gaan rijden. Let erop dat je goed toestaat in de hand en de hand dan ook af en toe eens toe te steken om te controleren of je paard de hand al wil volgen. 

Als je paard dan toch achter de teugel blijft kruipen is het zaak om echt goed naar voren te rijden. Net zo lang en voorwaarts tot je paard de verbinding met de hand aan neemt. Wees dan zacht en verend in de hand zodat je paard ervaart dat het geen nare ervaring is. 

Als je paard door het voorwaarts rijden tegen de hand komt, rij dan ook goed naar voren waarbij je vanuit een zachte en verende hand weerstand biedt. Ga veel voltes en slangevoltes rijden zodat het paard de schouders, boeg en onderhals moet ontspannen (door het buigen)  

Het paard zal hierdoor weer makkelijker de hals laten vallen. Daar moet je dan weer opletten dat het paard niet opnieuw de hyperflexie opzoekt. 

Door hyperflexie ontstaat bij het paard meer stress. Niet alleen de afgedwongen hyperflexie zorgt hiervoor maar ook de zelf verkozen houding van het paard. Door het oprollen is gebleken dat het stresshormoon cortisol aangemaakt wordt. Wanneer je dit tijdens je training of tijdens de proef kunt voorkomen is dat natuurlijk een hele goede zaak. 

Train je paard dan ook thuis zoals je ook op wedstrijd wilt kunnen rijden. Natuurlijk niet elke dag, maar zoek de momenten op waarbij je paard zich op gaat rollen. Ga met de genoemde oefeningen aan de slag zodat jij en je paard er handigheid in krijgen om de fout te herstellen. 

Oefen ook thuis je proeven waarbij je continue blijft spelen met tempowisseling. Het moet haast onzichtbaar schakelen worden. Voor de hoek iets terug en in de hoek weer iets aanvullen, aan het begin van de oefening iets terug en na de inzet weer iets toerijden. Als dit thuis onder controle is kun je dit ook tijdens de proeven uitvoeren. Je bent door het continue onzichtbaar schakelen constant bezig om je paard naar de hand te rijden. Hierdoor voorkom je het lostikken en de hyperflexie en de stress die daardoor ontstaat! 

Delen:

Andere artikelen:

Doelmatig trainen

Dressuur is voor veel mensen een vage sport. Is het wel een sport? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er worden duizenden uren besteed aan

Lees meer »

Hulpen geven

In dit blog wil ik het hebben over het geven van hulpen. Het is bij het geven van hulpen belangrijk dat je rekening houdt met

Lees meer »

De BWR Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *