Logo BWR Academie

Mijn paard is sensibel en snel gespannen!

Herken je dit? Soms heb je moeite om verbinding en ontspanning te krijgen met je paard. Je bent dan  geneigd om te veel van hem ‘af te blijven,’ maar dan wordt je paard ook nog eens kijkerig. Wanneer je wel in de wedstrijdhouding gaat rijden komt er weer te veel spanning en te veel druk.  

Dit zijn eigenlijk twee problemen die vaak met elkaar in verband staan. Namelijk dat je paard te veel spanning heeft en dat je moeite hebt om verbinding te krijgen. Echter, door de spanning kun je ook geen goede verbinding krijgen, dus het is van belang om je daar eerst op te richten. 

Nu is het zo dat het heel lastig kan zijn om met een sensibel paard de rust en ontspanning te vinden. Je moet leren om je paard vertrouwen te geven zodat je paard jouw leert vertrouwen en met kleine hulpen kunt werken. 

Carl Hester
Een mooi voorbeeld vond ik de clinic die Carl Hester ooit gaf tijdens de hengstenkeuring in Den Bosch. Tijdens de clinic bereed hij voor de gelegenheid de hengst Chippendale van Van Olst. Hij liet zien dat je een sensibel en heet paard juist met been moet rijden. Hij stelde: een paard wat onder je uit loopt rijd je met been en een paard wat niet voorruit te branden is rij je met zo min mogelijk been. 

Alle toeschouwers moesten er even over nadenken (en vertalen), maar de conclusie was er zeker. Een sensibel paard moet je desensibiliseren en een traag paard moet je scherp maken. 

“Een sensibel paard moet je desensibiliseren en een traag paard moet je scherp maken.” 

Andrew McLean
Andrew McClean (foto) heeft ook hiernaar wetenschappelijk onderzoek gedaan. Één van zijn conclusies is dat wanneer je bij een traag paard been geeft, zal het paard op dit gevoel (de drukkende beenhulp) afstompen. 

Ruiters met een wat trager paard zullen dit waarschijnlijk kunnen beamen. Ditzelfde geldt voor veel teugeldruk. Rijden met constant teveel druk op de teugels maakt dat je paard weinig tot geen reactie meer geeft op de vragende of sturende teugelhulpen. 

Andersom geldt dit ook. Wanneer je doodstil met je paard meegaat met de beweging zal je paard een schrikreactie geven wanneer er een plotselinge of misschien zelfs wel een te grote hulp gegeven wordt. 

Wanneer je dit bij een wat trager paard doet zal het wellicht door de hulp geattendeerd worden, maar wanneer je dit bij een sensibel paard doet zal het zich wezenloos schrikken. 

Makkelijk gezegd natuurlijk, maar hoe ga je nu aan de slag met een sensibel en snel gespannen paard? 

Eigen ervaring
Ook ik heb een paard gehad waarmee ik tegen dit probleem aan liep! Het was absoluut een heel goed paard maar wel een bijzondere. Zo lenig als een kat, zo vlug als water en zo scherp als een havik. De perfecte combinatie om mee op een druk concoursterrein te rijden dus..! 

Wanneer ik mijn been aanlegde kreeg ik vaak een veel te vlugge reactie en spoten we met mach 3 door de baan heen en moest ik vanuit de stap aan galopperen, dan volgde er een serie bokken om de spanning kwijt te raken. Zo lag ik er eens naast zonder dat het me opgevallen was. Ja, toen ik op de grond lag en bedacht hoe ik daar toch gekomen was. Zo vlug, zo sensibel en zo verraderlijk. 

De fout die ik maakte was dat ik eraf ging blijven. Been afsteken en geen verbinding met de mond. Hierdoor ging ik automatisch gespannen zitten, waardoor ik niet fijn meer mee kon komen in de beweging en ik dus in alles het nakijken had. Man, wat gingen we soms hard! 

Nu wil het dat ik door tijdgebrek ook eigenlijk te weinig tijd had om echt in dit paard te investeren. Gelukkig vond ik iemand die hem tijdelijk wilde rijden en uitbrengen. Zij had een stuk minder ervaring, wilde niet alles perfect hebben, wilde leren en was erg onbevangen. Zodoende was de combi voor mij perfect. Ik kon allerlei nieuwe ideeën en oefeningen op deze combi uit proberen, zowel rijtechnisch als in het mentale stuk ondersteuning geven en mijn paard werd toch doorgereden. 

Twee rijtechnische puntjes die deze amazone beter moest leren beheersen waren de wijze van rijden met been en de teugelwerking. Ze had plakbenen en had wat moeite om los te laten. En zoals de theorie en de wetenschap bewijst… het paard desensibiliseerde op de beendruk en teugeldruk. Hij accepteerde het been meer en meer en je kon een ophouding maken zonder dat hij een directe schrikreactie gaf. 

Inmiddels heb ik zelf het paard weer in training en heb ik van deze twee punten wel profijt. Dit stukje was bij het paard wel iets doorgeslagen waardoor ik hem juist weer scherper moest gaan maken en het paard meer op eigen benen moest laten lopen en de teugeldruk die hij nu graag wilde hebben, weer moest verminderen. Maar hij reageerde nu minder heftig op mijn hulpen dan voorheen. 

Meer aan je paard zitten
Wanneer je dit zelf moet doen is dit thuis al een hele lastige. Je moet volop de controle hebben over je eigen handelen en heel bewust gaan trainen. 

Je moet als het ware meer aan je paard gaan zitten. Dat is een lastige die vooral op de juiste manier goed opgevat moet worden. Ik wil hiermee niet zeggen dat je je paard met hand en been volop druk moet geven. 

Dit ‘meer aan je paard zitten’ kun je doen door in je training te zorgen voor veel overgangen, tempowisselingen en figuren. Alex en Diederik van Silfhout legden ooit eens uit dat zij met de sensibele en hete Arlando altijd in een heel rustig tempo begonnen. Ze joggen zo’n type paard als het ware onder zijn tempo los. 

In de stap kun je het paard ook wachtoefeningen laten doen. Zeker bij eentje die snel afgeleid is of schrikkerig. Ga op plekken waar het paard schrikt die reactie doorbreken door juist daar een oefening of overgang te gaan rijden. 

Laat het paard wachten in de stap, naar bijna halt en stap vervolgens weer naar voren. Ook dit is een samenspel tussen alle verschillende hulpen. Het draaien van een volte 10 meter wanneer je paard de aandacht bij je verliest en dit rustig blijven herhalen tot je de aandacht weer hebt, kan ook fijn bijdragen aan meer focus van het paard op jou. 

Wissel je training af, wissel haast extreem de hand af, dus van hand veranderen, door linksomkeert, rechtsomkeert, gevolgd door een volte 10 meter en gelijk door een S van hand veranderen en dat aan de andere kant weer opnieuw. 

Doe dit in het rustige tempo en haal je hulp weg als de reactie er is die je wilt maar blijf de hulp (meeverend) aanhouden wanneer de reactie uitblijft en haal je paard uit zijn reactie door precies wat anders te gaan doen dan hij verwacht. 

Wanneer je dit thuis fijn voor elkaar hebt kun je dit ook gaan toepassen in je rijden op vreemd terrein (ga oefenen) en vervolgens in je losrijden! 

Succes! 

Delen:

Andere artikelen:

Doelmatig trainen

Dressuur is voor veel mensen een vage sport. Is het wel een sport? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er worden duizenden uren besteed aan

Lees meer »

Hulpen geven

In dit blog wil ik het hebben over het geven van hulpen. Het is bij het geven van hulpen belangrijk dat je rekening houdt met

Lees meer »

De BWR Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *