Logo BWR Academie

Losrijden voor een 10, maar dan!

Ken je dat? Bij het losrijden loopt hij altijd erg fijn, bijna beter dan thuis eigenlijk. Vervolgens ga je ring in en daarna stopt het paard, hij is niet actief meer, reageert niet meer op mijn been, komt soms tegen de hand. Hierdoor kun je veel oefeningen niet meer goed uitvoeren. Vervolgens ben je aan het einde van de tweede proef zowat buiten adem omdat je zelf keihard moet werken om er nog iets uit te krijgen. Hoe kun je dit nu toch oplossen? 

Wanneer je een prestatie neer gaat zetten wil je dat zo goed doen als je kunt. Om het even voor alle lezers te verduidelijken neem ik je even weg van de sport. Denk eens aan een presentatie die je moest geven op school. Thuis zorgde je ervoor dat je fris gedoucht was. Beetje extra deo opspuiten en kleding aan waarin je niet kunt zien dat het zweet je eigenlijk uitbreekt. Je zorgt ook dat je nette kleding aan hebt maar wel kleding die lekker zit en waar je jezelf in thuis voelt. Alle ogen zijn namelijk straks op jou gericht. 

Je vindt het niet echt heel spannend want je hebt er ervaring mee en weet wat je kunt verwachten. Je hoopt dat je een antwoord hebt op alle vragen want je hebt je ontzettend goed voorbereid. Het enige wat je spannend vind is de beoordeling. Er is namelijk één randonderwerp wat je niet helemaal juist onder woorden kunt brengen maar je gokt erop dat ze er niet naar vragen. Toch spookt dat een beetje door je hoofd. 

Je hebt alles netjes klaar gezet, heet iedereen welkom en start met de presentatie. Je begint iets te zweten en te stotteren want je ziet dat degene binnenkomt die altijd met presentaties zeurt over precies over dat kleine stukje waar je hoopte jezelf overheen te kletsen. Naarmate dat onderwerp nadert ga je wat ratelen en stotteren en eigenlijk vestig je hierdoor onbewust de aandacht op het onderwerp wat je niet helemaal kunt uitleggen. Je hapert in je ademhaling en weet dat je verloren bent. Dat wordt een herkansing! 

Zo gaat het eigenlijk ook met het rijden van proeven. Je bent er thuis klaar voor en in je voorbereiding gaat alles vloeiend. Tijdens het losrijden rijd je de sterren van de hemel en je bent er helemaal klaar voor. Er is alleen één klein dingetje waar je je in je onderbewustzijn toch een beetje zorgen om maakt…. Want als je aan de beurt bent stopt je paard ermee. Bij de ene ruiter direct bij het binnenkomen en bij de ander pas na een paar onderdelen. Je weet het al en die gedachte in je onderbewustzijn zorgt ervoor dat het ook keer op keer gebeurd.  

Nog een fout die we bijna allemaal maken: Een paar jaar geleden heb ik een keer een geintje uit gehaald met een aantal amazones die tegelijk op een flexchair aan het oefenen waren en ook zelf ging ik de boot in. Wanneer je op de kruk zit van de flexchair kun je door je bekken te bewegen een stip op een computerscherm aansturen. Door bepaalde bewegingen te maken beweegt de stip heen en weer door bijvoorbeeld een kruis. Zo leer je controle te vinden over de bewegingen die je maakt in het zadel en leer je van de fouten die je maakt. Terwijl er drie tegelijk druk bezig waren om de stip in het kruis op het scherm te laten bewegen kwam ik binnenlopen en riep: “A-X BINNENKOMEN IN ARBEIDSDRAF!” 

Er was geen stip meer op het scherm te vinden! De drie amazones gingen zo ontzettend anders zitten, namen een hele andere houding aan, waardoor de stip compleet van het scherm verdween. De houding was zoveel strakker en meer aangespannen dan tijdens het oefenen voordat ik riep dat ze met de proef konden beginnen dat ze er ook zelf van schrokken. Het was heel confronterend voor hen om te zien wat zo’n zin doet met het aanspannen van het lichaam. 

Met andere woorden zijn er dus met name twee oorzaken die ervoor zorgen dat het paard niet meer ‘loopt’ tijdens de proef. We leren ons paard dat dus zelf aan. Ten eerste zijn we in ons onderbewustzijn bezig met de wetenschap dat het paard stopt met lopen en ten tweede gaan we op het daadwerkelijke moment van presteren anders rijden en zitten dan we normaal gesproken doen. Ook al denk je van niet! 

Test jezelf maar eens. Ga maar eens op een kruk zitten en beeld je in dat je lekker aan het trainen bent. Hand beetje daarheen brengen, vanuit je heup een beetje indraaien, been lang houden, enzovoorts. Dan ga je jezelf inbeelden dat je de proef begint. Je gaat goed rechtop zitten, hand dragend, schouders iets naar achteren en daar ga je al. Heel anders dan tijdens het trainen. En voor je paard dus een ‘WHUT?????’ Die voelt opeens een andere ruiterzit. 

Dit kun je dus gaan oefenen door zelf thuis veel proeven te rijden of te zorgen dat je met publiek leert rijden. Ook dan is het menselijk om het net wat netter en beter te willen doen dan anders. Want kijk en vraag maar eens rond aan je collega ruiters….. een hele grote dooddoener is ook dat de ruiter spanning krijgt wanneer er meerdere mensen staan of zitten te kijken. 

Maar terug naar het onderwerp. Want de zit zijn we ons nu toch iets meer bewust van en kunnen we op gaan letten. Het mentale deel is wat lastiger aan te pakken en vraagt ook oefening. Je moet gaan leren je focus te verleggen. Het rijden in een ritme kan hierbij helpen. Zo reed ik met één van mijn paarden altijd rond op wedstrijd ‘omdat tie dan ook eens mee was’. Ik oefende wel mijn proef maar was er niet zo bewust mee bezig. Ook omdat het doel met dit paard niet de topsport was maar uiteindelijk de verkoop en dan was klassering wel zo handig. 

Ik reed eigenlijk wat lullig rond, paard zat erg lastig door de beweeglijkheid en doordat hij wat achter mijn been kroop had tie ook tijd om als het echt moeilijk was opeens te schrikken en om te draaien of gewoon stil te gaan staan. 

Tot iemand mij enorm wist te triggeren en uitdaagde om een soort duel om een deken. Dat liet ik me geen twee keer zeggen en van het ene op het andere moment zette ik een knop om bij mezelf en kon ik blijven rijden. Ik ging draven in een ritme van één – twee- actief – hop en reed door dit ritme ontzettend gedurfd met mijn been naar de hand toe. Elke hop was een attendering vanuit mijn kuit en zo kwam ik in een voorwaarts ritme terecht. Bij het oefenen werd hij zelfs wat boos en sloeg een keer naar mijn been want hij was helemaal die doortastendheid niet gewend. Ik was altijd aan het kijken of er geen lichtstraal was want dan stonden we weer achterstevoren. 

Het scheelde in de proeven ongeveer 20 punten en ik heb nooit meer een -2 gehad voor onbedoeld draaien of stil staan. 

Probeer dus thuis en eventueel met je trainer te werken aan een ritme in je gangen en een riedeltje, liedje of marslied waarin je jezelf kunt blijven focussen en je paard dus scherp kunt houden. 

Daarnaast is het belangrijk dat je niet bezig blijft met wat er fout gaat maar dat je je richt op de punten, lijnen of reactie die je wilt krijgen. Door bezig te zijn of gaan met datgene wat mis loopt vestig je juist de aandacht erop. Als mijn paard wat terug valt in de proef weet ik dat ik knijp in mijn zit en probeer ik direct te ontspannen en een ritme in mijn focus te krijgen en concentreer ik me weer op de lijnen die ik aan het rijden ben. Doordat je een paard wat terug is wilt corrigeren ga je je eigen lichaam nog meer aanspannen. Je wilt namelijk iets oplossen en dat kan een mens niet zonder er ook lichamelijk op te reageren. Visualiseer maar eens dat je op je paard zit en hij wordt traag. Je spant je benen, je spant je bovenlichaam en dat alles om kracht te gebruiken om je paard weer voorwaarts te krijgen. Vanuit ontspanning is dat ontzettend moeilijk want je moet een lichamelijke handeling gaan verrichten. Dus thuis ook goed oefenen met overgangen en tempowisselingen vanuit een ontspannen lichaam! 

Dus in het kort: 

  • Ga proeven thuis oefenen of op vreemd terrein om er beter in te worden. 
  • Leer de focus te leggen op het rijden in een actief ritme waarbij je een soort mantra maakt voor jezelf om de focus op voorwaarts ritme vast te houden. 
  • Wees je bewust van je zit en met name de aanspanning die je maakt met je beenspieren (bovenbeen aanspannen, knie knijpen of kuit aan blijven drukken) een remmende werking heeft op het paard 
  • Voel je dat je paard in de proef toch iets terug komt? Leg dan direct de focus weer op je ritme en doe alsof alles zo hoort. Zoals Anky ooit in een lezing vertelde: Fake i tand smile! 

Delen:

Andere artikelen:

Doelmatig trainen

Dressuur is voor veel mensen een vage sport. Is het wel een sport? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er worden duizenden uren besteed aan

Lees meer »

Hulpen geven

In dit blog wil ik het hebben over het geven van hulpen. Het is bij het geven van hulpen belangrijk dat je rekening houdt met

Lees meer »

De BWR Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *