Losrijden, makkelijker gezegd dan gedaan – Bitmagazine

Losrijden: Makkelijker gezegd dan gedaan

Op de dag van je wedstrijd ben je er helemaal klaar voor. Je kent je dressuurproeven. Je hebt je doelen gesteld. Je paard is ingevlochten en ook jij hebt je in je wedstrijdoutfit gehesen. Maar dan kom je bij de losrijbaan en zakt de moed je in de schoenen. Malene Nootenboom van Bewust Wedstrijd Rijden schiet je te hulp.

Malene Nootenboom legt uit dat je tijdens het losrijden vaak al op een andere manier met je paard aan de slag bent dan je thuis zou doen. Hierdoor zal je paard ook anders op jou gaan reageren en kun je je paard niet optimaal voorbereiden voor je proef.

Gewoontedier
Je paard is een gewoontedier. Je paard wil dus graag weten waar hij aan toe is. Wanneer je je training steeds op dezelfde wijze opbouwt, weet je paard wat er van hem verlangt wordt. Denk maar eens aan je manier van losrijden. De kans dat je steeds op een vergelijkbare wijze losrijdt is erg groot. Als je op wedstrijd komt verandert er voor je paard niet meer dan de omgeving waar je bent. Hij zal dus ook verwachten dat jij op dezelfde manier je hulpen gaat geven. Maar jij hebt besloten het nu toch net even anders aan te pakken, want misschien word je paard dan wel nog fijner. Maar voor je paard zorgt dit alleen maar voor verwarring.

Laten zien hoe goed je bent
Al die mensen die aan het kijken zijn moeten toch weten hoe goed jij en je paard zijn? Malene: “Vaak gaan ruiters tijdens het losrijden als een gek aan de slag met de oefeningen die ze tijdens de proef moeten laten zien. Ze doen er graag nog een schepje bovenop door oefeningen te rijden die nog ver boven hun niveau zijn. Die oefeningen kosten jou en je paard energie (en frustratie als het niet lukt). Wanneer je de ring ingaat is de kracht bij jou en je paard verdwenen en kun je niet meer pieken.”

Niet losrijden
Je bent continu aan het uitwijken voor anderen die ook aan het rijden zijn en je wilt niemand tot last zijn. Je komt er niet eens aan toe om je paard echt los te rijden, want voordat je je paard hebt waar je wilt moet je alweer uitwijken voor een ander.

Maak een kort plan
Volgens Malene zijn deze problemen tijdens het losrijden goed op te lossen: “Een tip om fijn los te rijden is om een kort plan te maken. Bedenk hoeveel tijd je thuis nodig hebt en doe precies hetzelfde op wedstrijd. Zitten er oefeningen in je proef die je graag van tevoren doorrijdt? Neem die dan nog door als reminder. Het belangrijkste is dat je paard scherp aan de hulpen is. Vlak voordat je de ring in gaat kun je nog even aan de slag met tempocontrole. Maak wat vlugge overgangen. Je zult merken dat je paard dan op jou gaat letten en kunt daardoor steeds makkelijker door de proeven rijden.


Oefen de proef thuis

Malene sluit af: “Oefen de proef, maar ook het losrijden, thuis. Ik hoor vaak dat mensen die proef niet rijden omdat het paard dan de weg al weet. Ik sta daar anders in. Juist dat is namelijk dressuur rijden. De controle over je paard houden, je paard laten wachten en je paard gymnastiseren om het steeds sterker en wendbaarder te maken. Als je paard de weg weet, kan dat in je voordeel werken. Leer je paard dan te wachten en je zult merken dat je meer en meer kunt gaan rijden in de proef.”

Bron: Bitmagazine.nl 3 februari 2019 – #instructie

Delen:

Andere artikelen:

De correcte zit

Tijdens het rijden wil je een houding hebben die er goed uit ziet maar ook effectief is.  Een houding waarmee je in perfecte harmonie met

Lees meer »

Doelmatig trainen

Dressuur is voor veel mensen een vage sport. Is het wel een sport? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er worden duizenden uren besteed aan

Lees meer »

De BWR Academie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *