Logo BWR Academie

Investeren in je paardendroom is zo makkelijk nog niet – My Equine Business

Malene en Paarden

Investeren in je paardendroom is zo makkelijk nog niet

Door: Malene Nootenboom van Bewust Wedstrijd Rijden

Toen ik in 2012 begon met het werken als ZZP-er kon ik alle opstartkosten financieren vanuit mijn salaris wat ik bij mijn werkgever verdiende. Ik had een klein beetje kunnen sparen en daar kocht ik een beamer van, een scherm voor de beamer en investeerde ik in een website.

Toen ik mijn eerste geld verdiende kreeg ik de mogelijkheid om een paard te kopen wat ik al jaren in training had. Met hulp van oma en een andere geldschieter had ik het aankoopbedrag bij elkaar en had ik mijn eerste zakelijk aangeschafte paard.
In een startersgesprek bij de Belastingdienst kwam het er eigenlijk op neer dat de andere paarden ook zakelijk moesten worden wat aan de ene kant gunstig is, zo kan ik behoorlijk wat kosten aftrekken, maar nadelig wanneer je het paard verkoopt. Dat zijn dan inkomsten en belast.

Malene Whatnow

Malene en Whatnow

Na een hoop uitzoekwerk en geregel heb ik mijn andere paarden laten taxeren zodat ze op de balans gezet konden worden. Zo voelde het gelijk echt alsof ik van mijn hobby mijn werk gemaakt had.

Gelukkig kreeg ik hierbij hulp van een leerling die ook accountant is en mij alle regeltjes hierover uit kon leggen. Zelf was ik er echt niet zomaar uitgekomen. Het is niet dat wanneer je instructrice bent je dan ook zomaar je paard zakelijk kunt gaan houden. Daar komt heel wat meer bij kijken. Lang leve de fijne en behulpzame mensen om mij heen.

Toen, drie jaar later, kwam daar het moment. Mijn bedrijf draait als een tierelier en ik had plannen. Grootse plannen voor de toekomst, dromen en mijn grootste passie. Maar hoe? Mijn inkomsten zijn kosten dekkend en ik hoef geen droog brood te eten. Aan de andere kant ben ik ook wel weer op mijn manier zuinig. Ik ga nooit op vakantie en koop echt niet alles wat los en vast zit. Ik kwam er achter dat ik voor het eerst van mijn leven kon omgaan met geld. Wauw! Ik die elke maand €100 spaarde en er vervolgens €200 per maand van uitgaf, wat ik leende van mijn vakantiegeld totdat die pot ook leeg was.

Nu was het niet mijn geld, maar het geld van mijn bedrijf. Het geld wat ik verdiende door er op een andere manier keihard voor te werken. Maar, niet genoeg om alle dromen na te kunnen leven die ik voor ogen had. Ik heb over crowdfunding nagedacht maar had nog minder leuke privézaken af te ronden uit mijn verleden, die ook behoorlijk geld moesten kosten. Ik moest zoals mijn oude collega altijd zei: ‘toch de schoorsteen laten roken’.

Niet veel later heb ik er uitgebreid met Gwenda over gesproken. Fijn om met iemand over dit zaken te kunnen sparren. Ik maakte de moeilijkste beslissing van mijn leven. Ik schreef er de vorige keer ook al over. Ik heb mijn allerbeste oranje vriendje verkocht. Hij was mijn maatje, mijn trots, de beste die ik had, mijn allereerste toppaard en het paard die me gemaakt heeft tot wat ik nu ben….. Vreselijk! Slapeloze nachten, stiekeme huilbuien en depressieve dagen waar ik mezelf echt doorheen moest slepen. Maar na een paar weken (lees: bijna een jaar) was ik eruit. Het zou zwaar worden, maar tegelijkertijd kon ik wel mijn verleden gaan afsluiten en mezelf en met mijn bedrijf full focus op de toekomst gaan richten.

Plannen genoeg en afrekenen met oude tijden, vorige levens en nare toestanden maakten ook echt dat ik de knoop durfde door te hakken. En het was nog vrij vlot gebeurd ook. Toen het geld op mijn rekening stond moest ik keihard huilen. Ik had nog nooit zoveel geld op mijn rekening gehad maar f*ck zeg, ik was mijn allerbeste vriend kwijt. En eerlijk, als ik dit nu zit te tikken kan ik nog wel janken. Maar aan de andere kant weet ik nu, ruim een half jaar later, dat hij het zo goed heeft en dat ze zo blij met hem zijn… En dat geeft dan toch wel wat troost.

Het geld heeft een aantal weken op mijn spaarrekening gestaan en heb ik nagedacht over hoe ik het kon gaan investeren. Mijn toekomstplannen konden opeens waarheid worden en voor mij misschien nog wel belangrijker, ik kon mijn verleden gaan afsluiten.

Ik heb potjes gemaakt en een compleet investeringsplan voor de komende jaren. En nadat ik dit met Gwenda van doorgesproken had heb ik het ook doorgesproken met een belastingadviseur. Ik was bang om foutieve uitgaven te doen met zakelijk alle gevolgen van dien. Een vakantie naar een warm en ver oord klonk namelijk ook wel erg aantrekkelijk na 8 jaar. Maar belastingtechnisch niet heel handig.

Malene Fieke

Malene en Fieke

Nadat beiden hadden aangegeven dat het echt wel goed zat met mijn plan heb ik eerst mijn eigen investeringen terug betaald waardoor ik oude zaken kon afhandelen. Dat moest weer een heerlijk gevoel geven, maar ook dat ging toen mis. Ik heb hard huilend mijn moeder opgebeld (en dan ben je bijna 40) dat ik er helemaal niet gelukkig van werd. Gelukkig kon mijn moeder me opbeuren en na een paar dagen merkte ik wel dat ik er rust van kreeg. Ik kon door, ik kon verder met mijn leven en kon echt, echt, echt gaan bouwen aan mijn toekomst.

Terug naar mijn zakelijke investeringsplan. De mensen die mij kennen weten het wel, ik ben nogal van de lijstjes. Plusjes en minnetjes, alles onderbouwen en dan nog een keer werken met plus en min. Het plan was af en ik wist precies hoe ik het ging doen in de rest van 2016. Een stuk fokkerij, sport combineren en aan de slag met nog wat zaken die volgend jaar pas gaan lopen (en die nog even geheim blijven).

Dan naar de uitvoer van mijn geweldige investeringsplan. Het paard waar ik mee wilde fokken bleek niet drachtig te kunnen worden en geen werkende eicellen te hebben. Het paard wat al drachtig was kreeg een levend veulen maar door vroeggeboorte was het niet in leven te houden en heb ik moeten beslissen tot euthanasie. De merrie waar ik vervolgens mee wilde dekken werd niet meer drachtig en mijn -nu eerste- paard kreeg een peesblessure. Het andere paard waar ik mee wilde starten bleek een nare ontsteking in de rug te hebben en ligt er nog wel even uit en daar zat ik dan…

Een heleboel nare ervaringen rijker en een enorme illusie armer.

Malene Denice

Malene en Denice

Maar ik ben niet voor niks zover gekomen, ik vecht door en sta altijd weer op. Doelen kun je aanpassen en door opnieuw allerlei samenloop van omstandigheden en de verkoop van mijn oranje vriendje kon ik op een andere manier doorwerken aan mijn toekomst.

Als de fokkerij niet lukt, kun je ook investeren in de toekomst door aankoop van een veulen. Check!
Als de sport tegenzit kun je ook investeren in een paard waar je wel de sport weer mee in kan. Check!
Als je vervoer wilt hebben en alles mee wilt nemen kun je investeren in ander vervoer. Check!
En als je een geweldig idee hebt om je bedrijf in de toekomst uit te breiden, dan zoek je mensen die je daarbij kunnen helpen en jouw ideeën kunnen uitvoeren als mijn kennis niet zit in het vakgebied waar dan een hoop moet gebeuren. Check!

Allemaal zaken waar ik in 2012 niet van had durven dromen en die in 2016 gewoon allemaal zijn uitgekomen. Wellicht iets anders dan in eerste instantie de bedoeling was, maar die toch allemaal bijdragen aan mijn toekomst. En ze geven me een stukje zekerheid.

Malene Nootenboom

Malene en haar toppers!

Over drie jaar heb ik twee opvolgers voor de paarden van nu, ik heb een driejarige die zeker potentie heeft, een zesjarige waar ik binnenkort mee kan gaan starten, de achtjarige die ik echt een kans geef om het talent tot uiting te laten komen en natuurlijk mijn Grand Prix merrie die ik gelukkig weer mag opbouwen. Wat betreft paarden zit ik wel goed, ik blijf zichtbaar in de sport en kan daardoor mijn klanten en leerlingen ook weer helpen om beter te presteren.

Ik heb mijn ene droom(paard) laten gaan om ontelbare toekomstplannen werkelijkheid te kunnen laten worden. Mijn verleden achter me te laten en te kunnen genieten van alles wat nu gaat komen.

Met dit verhaal hoop ik anderen te inspireren om stappen te durven zetten, ook al zijn ze minder prettig of beter gezegd; ontzettend moeilijk. Maar denk ook na over andere manieren om te investeren in je toekomst. Waar wil je heen als ondernemer? Maak het uitdagend voor jezelf zodat je de schouders eronder kunt zetten en er echt voor kunt gaan!

Malene Lennox LaJaun

Malene met haar twee jonkies, Lennox en LaJaun

Mocht je hier nog vragen over hebben kunnen je altijd nog even contact opnemen. Ik ga natuurlijk niet alles open en bloot op internet zetten, maar ik heb wel alles benoemd wat ik wilde bereiken en nu bereikt heb.

Succes met je eigen toekomstplannen!

Bron: My Equine Business

Delen:

Andere artikelen:

De correcte zit

Tijdens het rijden wil je een houding hebben die er goed uit ziet maar ook effectief is.  Een houding waarmee je in perfecte harmonie met

Lees meer »

Doelmatig trainen

Dressuur is voor veel mensen een vage sport. Is het wel een sport? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er worden duizenden uren besteed aan

Lees meer »

De BWR Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *