Logo BWR Academie

Ik moet opeens veel eerder starten?!

Het is nooit leuk als het programma opeens veranderd. Vaak proberen we ons tot in de puntjes voor te bereiden en als het dan veranderd raken we het even kwijt. Eigenlijk is het niet de verandering in het schema wat het probleem is maar onze weerstand tegen verandering maakt dat we uit ons doen raken. 

Als mens zijn we erg geneigd om alles zo te houden zoals het is. Wanneer dat opeens veranderd gaat je hoofd in verzet. Doordat de focus op dat verzet blijft, gaat het mis in de prestatie. 

Natuurlijk maak je tijdens de voorbereiding op de wedstrijd een plan voor jezelf. Je weet hoeveel tijd je nodig hebt voor de warming up en je weet wat je allemaal nog wilt doorrijden voordat je de ring in gaat. En als de tijd dan opeens een half uur korter of een half uur langer wordt, is dat vervelend. 

in het wedstrijdreglement van de KNHS staat:  

 1. Wijzigingen in starttijden kunnen tot maximaal 24 uur voor aanvang van de rubriek doorgevoerd worden. Deze wijzigingen moeten kenbaar gemaakt worden aan de deelnemers en officials op de in het vraagprogramma aangegeven wijze. De wedstrijdgevende organisatie dient ervoor te zorgen dat alle deelnemers, officials en vrijwilligers ingelicht zijn. Na deze wijziging zijn de starttijden en aanvangstijden van rubrieken bindend, uitloop in het programma daargelaten. 

Nu weet ik dat er vaak in het vraagprogramma wordt opgenomen dat je bij uitval eerder moet starten. Je kunt daar natuurlijk rekening mee houden maar dan sta je enorm vroeg op je wedstrijd. Is er dan geen uitval dan sta je daar maar. 

Nogmaals, de verandering van tijden is niet het probleem, maar onze weerstand tegen die verandering is het probleem. Ik ga je een aantal tips geven om anders naar deze verandering te kijken. 

 1. Accepteer de verandering alsof je zelf gevraagd hebt om eerder of later te mogen starten.

Wanneer je altijd denkt dat alles moet blijven zoals het is, maak je jezelf niet gelukkig. Veel vergaderingen brengen we juist zelf tot stand, zoals een nieuwe baan, een ander huis, een nieuwe instructeur. Die verandering vinden we prima omdat we daar zelf voor kiezen. Maar als er iets veranderd wat we niet willen gaan we in de weerstand.  

Ook al heb je er niet voor gekozen om eerder of later te starten, accepteer die verandering alsof je er zelf voor gekozen hebt. Elke verandering geeft je voordelen:  

Ten eerste zet de verandering je in beweging. Je voelt een frustratie komen om dat je het niet in de hand hebt maar die frustratie zorgt ook voor adrenaline. Die adrenaline kun je heel goed gebruiken om te presteren. Zet het daar dan ook voor in. Moet je eerder starten, gebruik die paar minuten om twee dingen door te nemen die je nog wilde doen en dwing jezelf om in je hoofd te schakelen naar je doel in plaats van in de frustratie te blijven hangen. Moet je veel later starten? Gebruik dan je tijd om je paard even rust te geven. Bepaal hoeveel tijd he nodig hebt om weer scherp te worden en zet die frustratie dan om in focus op je doelen. Visualiseer tijdens het rondstappen je proef nog eens. 

Ten tweede heb je de kans om te bepalen wat je wilt. Vaak gaat zo’n concours al op de automatische piloot. Je hanteert altijd dezelfde volgorde, altijd dezelfde tijden qua losrijden en je hebt je doel voor de proeven bepaald. Wanneer je tijd vervroegd schakel jezelf dan uit die automatische piloot en besluit of je vasthoudt aan je doel of dat je jouw doel aanpast aan de situatie. Is je tijd juist langer, dan heb je tijd om te bepalen of je doel van de dag nog wel aansluit bij je gevoel van die dag. Misschien is je paard juist ontzettend los en ga je proberen nog vloeiender te rijden dan anders. 

 1. Elke verandering zorgt voor nieuwe kansen.

Dit is een hele lastige voor je mindset maar als je hem weet toe te passen’ sta je super sterk. Geloof voor jezelf dat een dergelijke verandering in de tijden een reden heeft. Wees creatief en verzin voordelen bij de verandering. 

 • wat kan ik hiervan leren?  
 • wat zou ik de volgende keer niet meer doen? 
 • wat zou ik de volgende keer juist wel weer doen? 
 • wat is het beste wat me kan overkomen? 
 • op welke manier ben ik nu als mens gegroeid door met deze ‘tegenslag’ om te gaan?  
 1. Elk nadeel heeft een voordeel.
 • En hoe afgezaagd het ook klinkt, het is echt zo. Richt je aandacht op waar je mee bezig bent in plaats van op de aanpassing in de tijden. Je kunt het toch niet veranderen dus haal je voordeel eruit. Vertrouw op je vaardigheden om te kunnen presteren in plaats van jezelf onderuit te halen en jezelf te verontschuldigen dat het nu helemaal niet gaat lukken. Geloof in jezelf en geloof in het vermogen van jouw eigen brein dat je een verandering kunt gaan zien als een uitdaging!  
 • Op het moment dat je in gaat zien dat de weerstand door de verandering niets te maken heeft met jouw kwaliteiten als ruiter, maar voortkomt uit een angst voor iets onverwachts kun je gaan vertrouwen op jouw kwaliteiten. 

Accepteer dat het zo loopt en hoppa, driekwart van je stress is verdwenen!  

De enige manier om hiermee om te gaan is een andere betekenis geven aan de situatie in plaats van je mee te laten nemen in de weerstand.  

Delen:

Andere artikelen:

Doelmatig trainen

Dressuur is voor veel mensen een vage sport. Is het wel een sport? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er worden duizenden uren besteed aan

Lees meer »

Hulpen geven

In dit blog wil ik het hebben over het geven van hulpen. Het is bij het geven van hulpen belangrijk dat je rekening houdt met

Lees meer »

De BWR Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *