Logo BWR Academie

Hoe blijf ik gemotiveerd trainen?

Het is soms lastig om tijdens je training bezig te blijven met wat je wilt doen. Zeker wanneer je niet alleen rijdt, maak je al snel een babbeltje en eindigt het met een rondje buiten. Ik weet er alles van.  

Om echt verder te komen in de sport is het belangrijk om je focus te houden op de doelen die je aan jezelf stelt maar ook aan je paard. Vergeet daarbij niet dat een paard een levend wezen is en soms een betere dag heeft en soms een mindere. Pas daar zeker je training op aan. Houd je toch vast aa je plan dan zul je merken dat zowel jij als het paard het plezier verliest in de training. 

Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet: 

  • Maak van je training een dagelijkse routine. Probeer je training op een vast moment van de dag in te plannen zodat je voor jezelf een balans krijgt tussen je werk of school, je paard en je privéleven. Zorg daarbij dat je voldoende uitgerust te paard gaat zodat je zelf mentaal scherp genoeg kunt blijven en kunt voelen wat je paard aan je terug geeft. Kom je gehaast uit school of uit je werk?  Neem dan op stal de tijd om even tot rust te komen. Poets je paard uitgebreid en maak de stal vast in orde. Als dat gebeurd is kun je veel rustiger beginnen aan de training. 
  • Maak voor jezelf een lijstje met je doelen waar je de komende periode aan wilt werken. Verdeel die doelen in een aantal korte tussendoelen en bepaal voor jezelf op welke manier je deze tussendoelen in je training mee gaat nemen. Hang die trainingsdoelen in je kast op stal zodat je elke dag kunt zien waar je in de training aan gaat werken. Bedenk goed dat je een zwaardere training altijd afwisselt met een minder zware training en dat de boog niet altijd strak kan staan. Blijf voelen wat je paard aan je terug geeft en pas daar je training op aan. 
  • Verdeel je training in blokken. Als je in in één keer doorgaat kost dat teveel energie bij paard en ruiter. Los korte stapmomenten in waarbij je het getrainde voor jezelf kunt evalueren. Wat liep er soepel, wat verdiend meer aandacht en hoe ga je dat in je training aanpassen. Bekijk wekelijks je trainingsdoelen en tussendoelen en maak aanpassingen als dat nodig is. Soms gaat iets snel, een andere keer heeft iets meer tijd nodig. 
  • Ga altijd terug naar de basis. Als je een keertje vast loopt, ga dan terug naar je basistraining. Je wilt een blij paard die je krachtig, soepel en vlug wilt maken. Is je paard een keer wat trager waardoor je niet kunt werken aan dat ene trainingsdoel wat je voor ogen had…. ga dan eerst weer ee stapje terug en zorg dat de basisprincipes weer in orde komen voordat je verder gaat. 
  • Zorg dat je een buddy hebt op stal of in je vriendenkring waar jij je doelen mee toetst en die jou kan inspireren en motiveren om door te zetten. Ook kun je meekijken met elkaars training en afspreken dat je elkaar hebt met het werken aan je doelen. Of ga tegelijk rijden en tijdens de korte stap periodes stem je met elkaar af wat er gebeurd is, welk gevoel dit jou gaf en op welke manier je jouw volgende trainingsblokje aan gaat pakken! Help elkaar en geef elkaar tips! 

Zelf bepaal ik dagelijks wat ik wil gaan trainen met mijn paard. Dit is met name nog basiswerk en wanneer dit goed aanvoelt ga ik spelenderwijs aan de slag met wat moeilijkere dingen. Ik sluit eens wat meer en schakel eens wat vlugger. Vanuit deze basis bouw ik mijn training wel steeds meer uit naar zwaarder, vlugger, intensiever en krachtiger. Het verschil binnen korte tijd is duidelijk merkbaar en ik bouw dan ook rustig verder in de training. Vanwege zijn leeftijd en grote lichaam hou ik goed rekening met de rustperiodes tussen de trainingen door en zorg ik voor voldoende actieve rust.  

Wanneer je steeds fanatieker wordt, bespreek dan jouw trainingsschema’s eens met je trainer of instructeur. Die kan je helpen om de opbouw realistisch te maken en houden. En nogmaals, je paard is de duidelijkste gever van feedback of je goed bezig bent of dat er iets niet helemaal goed gaat.  

Delen:

Andere artikelen:

Doelmatig trainen

Dressuur is voor veel mensen een vage sport. Is het wel een sport? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er worden duizenden uren besteed aan

Lees meer »

Hulpen geven

In dit blog wil ik het hebben over het geven van hulpen. Het is bij het geven van hulpen belangrijk dat je rekening houdt met

Lees meer »

De BWR Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *