Sommige paarden lijken op wedstrijd opeens wel een extra versnelling te hebben gevonden. Opeens loopt hij door je hand, laat zich op de voorhand vallen en is nog maar moeilijk te controleren. Nette wendingen en overgangen worden een probleem, om nog maar niet te spreken van een fijne verruiming vanuit het achterbeen of een gedragen schouderbinnenwaarts. Terwijl er thuis niets aan de hand is. Wat nu?
Malene Nooteboom, dressuuramazone en instructrice, weet raad. “Omdat je paard thuis altijd wél aan de hulpen staat, denken veel ruiters dat dit gedrag alleen op of tijdens de proef te trainen valt. Dat is niet zo. Want alles staat en valt met een stukje tempocontrole.”
Onder je blijven
“Een goede oefening voor thuis is het super langzaam stappen of draven. Laat daarbij elke keer de teugels in een boogje hangen om te testen of je paard echt onder je blijft of direct weer groter of sneller gaat bewegen.
Zodra je paard onder je weg loopt, rem je direct af met je zithulpen en je sluit je handen in een ophouding. Let hierbij op dat je wel mee blijft veren en niet blokkeert in je handhulp. Wanneer je paard weer in het gewenste tempo loopt, test je opnieuw of hij onder je blijft. Laat heel rustig de teugels weer vieren en haal de druk er volledig af. Blijft het paard nu wel netjes onder je, dan beloon je hem uitbundig met je stem of met een klopje. Loopt hij weer onder je weg, dan herhaal je de hulp en rem je opnieuw af.
Je gaat dus eigenlijk in je training continue spelen met het tempo. Daarbij leg je de nadruk op een heel trage stap, draf of galop. Door elke keer te verruimen en weer terug te sluiten krijg je steeds meer controle over het sluiten en zodoende steeds meer controle over het afremmen.”
Overgangen
“Ook overgangen zijn natuurlijk van belang” zegt Malene. “Wanneer je paard ook maar een heel klein beetje onder je vandaan loopt, kun je al een overgang terug maken. Wees daar heel duidelijk in. Ga direct diep zitten, maak je been lang, span je bovenbenen iets aan en maak een remmende ophouding. Wanneer het paard de overgang terug maakt of gaat halthouden geef je als antwoord direct een ontspannen zit en ontspan je jouw armen.
Vaak wil je paard daarna direct weer weglopen. In dat geval sluit je direct weer je hulpen zodat het paard opnieuw stil gaat staan. Haal de remmende hulpen wel meteen weer weg zodra je paard wacht. Dit is heel belangrijk, want als je continue blijft remmen loopt het paard uiteindelijk door de hulp heen. Het paard voelt de remmende hulp niet meer. Wanneer je kleine korte hulpen afwisselt met lucht geven (de hulp weghalen), zal er zeker weer een reactie volgen.
Door deze oefeningen met regelmaat te herhalen in je training, maak je jouw paard scherp aan de hulpen en leer je hem om te wachten op voorwaartse hulpen. Wanneer je dit ook tijdens het losrijden doet, zul je merken dat je paard echt bij jou gaat blijven.”
Toepassing in een dressuurproef
“Tijdens je proef moet je paard aan diezelfde hulpen blijven staan. Zorg ervoor dat je houding en zit hetzelfde blijft als tijdens de training en tijdens het losrijden. Wanneer je door wedstrijdspanning gaat klemmen, komt je hulp al veel minder door dan wanneer je ontspannen kunt zitten.
Op het moment dat je voelt dat je paard toch onder je vandaan gaat lopen maak je weer een duidelijk remmende ophouding, die je ook direct weer los kunt laten. Herhaal dit totdat je reactie voelt bij je paard.
Wanneer je thuis aan de slag gaat met de wachtende oefeningen en tempocontrole zul je merken dat je daar ook op wedstrijd steeds meer profijt van hebt. Toch kan het zijn dat het niet direct lukt tijdens een proef. Dat is niet vreemd, want natuurlijk komt bij een wedstrijd altijd wat spanning om de hoek. Leg daarom de focus op aanspanning en ontspanning en stel doelen die hierbij passen!” adviseert Malene.
Malene Nootenboom is dressuuramazone en instructrice bij haar bedrijf Bewust Wedstrijd Rijden. Ze brengt paarden uit van L2 tot Grand Prix-niveau en geeft workshops en clinics. Ook schrijft ze regelmatig blogs over trainen, wedstrijden rijden en de menselijke factor bij wedstrijdrijden.
Bron: dressuurmagazine.nl – Help! Mijn paard rent zijn proeven door
21 december 2018, 07:00 – Edited on 3 januari 2019, 16:34 – Mirjam Hommes