Logo BWR Academie

Help! Mijn paard blijft vluchten!

Het vluchten van een paard naar de uitgang of het opeens de andere kant op schieten wanneer je een volte rijdt in draf of galop kan verschillende oorzaken hebben. De aller belangrijkste om te laten controleren is natuurlijk een lichamelijk probleem. Het paard ervaart dan een bepaalde pijn tijdens het bewegen of galopperen en zoekt daarvoor een uitweg. Daarnaast heeft een paard geleerd dat het rijden stopt wanneer je de bak verlaat en zoekt om die reden dan ook de uitgang op om als het ware naar toe te vluchten. Een slecht passend zadel kan hiervan ook een oorzaak zijn. Ook hierdoor ervaart het paard pijn en zoekt het naar een uitgang (niet in het hek maar voor zichzelf) om onder die pijn uit te komen. De bak verlaten betekent dan voor het paard dat de pijn verdwijnt. 

Even ervan uitgaande dat er lichamelijk niks mis is met het paard en het zadel goed past zijn er nog een aantal mogelijkheden waardoor een paard overgaat tot het kiezen van een andere weg en in een ander tempo dan dat jij als ruiter eigenlijk aangeeft. 

Zoals ik in de vorige vraag-van-de-maand al aangaf reageert een paard op hulpen. Hij leert dat een bepaalde hulp een bepaalde overgang, tempowisseling of oefening betekent. Wanneer het paard dit moeilijk vindt (of dus pijn heeft) zal hij gaan zoeken naar een uitweg. Dit kun je als ruiter merken aan een aantal kenmerken: 

Meer lezen? Meld je aan voor de BWR Academie!

Delen:

Andere artikelen:

De correcte zit

Tijdens het rijden wil je een houding hebben die er goed uit ziet maar ook effectief is.  Een houding waarmee je in perfecte harmonie met

Lees meer »

Doelmatig trainen

Dressuur is voor veel mensen een vage sport. Is het wel een sport? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er worden duizenden uren besteed aan

Lees meer »

De BWR Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *