Logo BWR Academie

Een paard kopen, wat komt daar allemaal bij kijken?

Een paard kopen is nooit makkelijk. Het is een beslissing waar je lang over nagedacht hebt en waar je behoorlijk wat tijd en geld in gaat investeren. Daarnaast is er altijd veel te koop. Hele goede paarden, maar helaas ook hele slechte en ongezonde paarden. De paardenhandel is niet makkelijk en zeker als je onervaren bent is de kans groot dat je een kat in de zak koopt met alle ellende van dien. 

Het belangrijkste is dat je weet waarvoor je een paard wilt aanschaffen. Niet alleen omdat het paard zo lief en knuffelbaar is, maar met name wat je gebruiksdoel zal zijn! Als jij ervan droomt om ooit Grandprix proeven te gaan rijden moet je op zoek naar een heel ander paard dan iemand die  buitenritten wil maken en af en toe een wedstrijd bij de vereniging wil meerijden. 

Ook is het van belang dat je ervan bewust bent dat als je zelf nog redelijk onervaren bent, dat je een wat meer ervaren paard koopt. Beter een paard die iets ouder is waar je wat van kunt leren, dan een jong paard die net als jijzelf de wereld nog moet ontdekken. Op die manier kun je eerst leren wat het hebben van een eigen paard is (heel anders dan een pony) en in de verdere toekomst kun je dan alles wat je geleerd hebt in de praktijk gaan uitoefenen met een jonger paard. 

Eerst alles zelf leren, daarna kun je het geleerde gebruiken voor de opleiding van een paard! Kies je toch voor een jonger en onervaren paard? Dan zijn er genoeg mensen die je kunnen vertellen dat de weg die je dan gaat bewandelen iets langer kan duren. Maar ook daar leer je weer van! Zelf raad ik het altijd af. 

Wanneer je jouw keuze gemaakt hebt wat betreft het gebruiksdoel is het verstandig om dat te bespreken met je huidige instructeur of de staleigenaar of iemand anders in je omgeving die je kunt vertrouwen en meer ervaring heeft. Deze zal ongetwijfeld nog tips hebben waar je op moet letten. 

Afhankelijk van je beschikbare budget kun je dan beginnen met je zoektocht. Veel mensen willen met name dichtbij zoeken maar soms zal je toch net wat verder moeten rijden. Het is geen pakje boter maar een grote investering…. Dus maak daar ook tijd voor.  

Als het zo ver is en je kunt paarden gaan bekijken probeer dan een aantal paarden op één dag te bezoeken. Je keuze kun je dan eenvoudiger maken omdat je kunt vergelijken. Neem iemand mee die kan filmen en laat het paard altijd eerst voor rijden voordat je er zelf op gaat zitten. Film het ook als  het paard onder het zadel wordt voorgeteld.  

Na zo’n dag kun je alle filmpjes bekijken, je gevoel aanspreken en de meest interessante paarden doorsturen aan je instructeur of kennis met  meer know-how van paarden. Zelf ga ik dan een tweede keer kijken en wil ik als eerste op het paard, dus zonder dat het paard eerst door iemand anders gereden is. Op die manier kun je dan aanvoelen hoe het paard is zonder zijn warming-up door een ervaren ruiter. Het beste is, als je voor de tweede keer gaat, dat je ook je instructeur of kennis meeneemt zodat deze ook gelijk kan beoordelen en adviseren. 

Mocht je de keuze gemaakt hebben, dan is het aan te raden om het paard in ieder geval klinisch te laten keuren. Zelf maak ik ook altijd de keuze voor röntgenfoto’s maar dat is vanwege het gebruiksdoel waar ik ze voor aanschaf. Toch zeg ik ook als je een paard koopt geef dan die extra centen uit voor een aantal röntgenfoto’s. Daar heb je absoluut wat aan mocht het paard stiekem toch een bemerking hebben. Heeft een paard een dergelijke bemerking bedenk dan heel goed of je dat risico durft te nemen. Vraag desnoods een second opinion. 

Tegenwoordig komt het vaak voor dat de kosten van een keuring voor de koper zijn. Zeker bij de wat lager geprijsde paarden. Ik maak dan de afspraak dat als het paard afgekeurd wordt, de kosten dan voor de verkoper zijn. Bij goedkeuring betaal ik die rekening. Wil je echt dolgraag een paard hebben maar moet je ten alle tijdens zelf voor de kosten opdraaien? Houd dan altijd in je achterhoofd dat je nog altijd beter keuringskosten kwijt kunt zijn dan dat je een paard aanschaft zonder keuring en hij blijkt ongezond te zijn. Dan maar weer even doorsparen om naar het volgende paard te gaan kijken. 

Laat de keuring altijd doen door je eigen dierenarts of door een kliniek die op de stal komt zoals E-digit. Is dat niet mogelijk? Laat dan het keuringsrapport en de röntgenfoto’s doorsturen naar je eigen arts zodat die de foto’s kan beoordelen. Zo voorkom je dat er misbruik gemaakt wordt van je onwetendheid. Hoeveel experts je ook meeneemt, de enige die echt de beoordeling kan doen is jouw arts. 

Meestal maak je voor de keuring al een afspraak over het aankoopbedrag. Dat bedrag betaal je pas na goedkeuring en bij aflevering of wanneer je het paard gaat halen. Wanneer de verkoper een aanbetaling wil hebben dan ga ik verder zoeken. Ik heb teveel verhalen gehoord waarbij dat mis gegaan is. Ik maak de afspraak over het aankoopbedrag en over de keuring en daarna, als de keuring geweest is, is de verkoop pas rond. Hou er rekening mee dat wanneer je bij een bedrijf jouw paard koopt dat er dan vaak nog btw gerekend wordt. Op een flink aankoopbedrag kan de btw dan een behoorlijke verhoging zijn. Dat is namelijk 21%. Particulier kun je daar niks mee. Ben je zelf zakelijk werkzaam in de paarden(handel) dan maakt dat niet uit want is de btw aftrekbaar. Vraag daar dus altijd naar. Soms staat er in de advertentie vermeld dat het een btw-paard is. Dan komt dat bedrag er nog bij. 

Ik werk zelf ook meestal met verkoopcontracten. Deze zijn zo van internet te downloaden en kun je naar eigen wens aanpassen. Dit contract wordt pas ondertekent na de keuring. Doe je dat ervoor, lees dan heel goed alles door! Er moet dan sowieso instaan dat de overeenkomst pas gaat gelden na goedkeuring van het paard. En het geld pas betalen als echt alles rond is! 

Als het paard goedgekeurd is en je hebt de afspraak gemaakt voor de overdracht van het paard, dan kun je zorgen dat je stal in orde is en als het je eerste paard is, de eerste noodzakelijke spullen gaan aanschaffen. Vraag na op welk bit een paard gereden is en hoe vaak het paard naar de smid ging. 

Zelf laat ik ook altijd op korte termijn een tandarts komen en controleer ik in het paspoort wanneer de entingen geweest zijn.  

Pas wanneer je het paard op stal hebt staan en ermee aan het werk gaat zal je ervaren of het echt het paard is waar je van droomde of dat er toch nog een hoop te leren valt. Soms blijkt er toch geen klik te zijn en dat zou jammer zijn. Het goed laten informeren en betrekken van deskundigen kan dit grotendeels voorkomen. 

Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat wanneer je een eerste paard gekocht hebt dat je zorgt voor goede begeleiding op je stal. Mensen naar wie je toe kunt met je vragen en neem regelmatig lessen om met hulp van een professional je paard beter te leren trainen. Laat desnoods jouw trainer een paar keer plaats nemen in het zadel zodat er minder kans is dat er fouten insluipen en om het paard ‘op niveau’ te houden.  

Het karakter van het paard leer je ook pas echt kennen als je ermee aan het werk gaat. Lees je goed in over gedrag van paarden zodat je weet dat het geen speeltje is wat je moet vertroetelen en om moet kopen met snoepjes, maar dat het een intelligent wezen is waar je ontzettend fijn mee kunt samenwerken maar ook een wezen die heel makkelijk grenzen gaat overschrijden wanneer je niet duidelijk bent. 

Er is een vereniging die gespecialiseerd is in de aankoop van een paard. Op die site kun je ook veel tips vinden. Dat is de vereniging eigen paard. 

Mijn tips zijn: 

 • Bepaal wat voor paard je zoekt en wat je gebruiksdoel wordt 
 • Vraag advies aan een professional over de aanpak van je zoektocht 
 • Ga op zoek via websites, social media en gebruik je contacten 
 • Plan een aantal paarden op één dag om te bekijken 
 • Durf verder te rijden dan de provinciegrens 
 • Laat het paard eerst voorrijden door iemand voordat je er zelf op gaat 
 • Zorg dat je iemand bij je hebt die alles kan filmen, zowel het voorrijden als wanneer jij zelf op het paard gaat 
 • Laat je filmpjes zien aan een professional 
 • Ga een tweede keer bij het paard kijken en ga dan zelf rijden zodat je voelt hoe het paard is zonder dat het voorgereden is 
 • Wanneer je enthousiast bent maak je een afspraak over aankoopbedrag en keuring 
 • Laat jouw eigen dierenarts de foto’s beoordelen als jouw eigen arts de keuring niet kan doen en je een onbekende arts hebt 
 • Wanneer er een bemerking is vraag dan om een second opinion bij een andere arts of zie van de aankoop af 
 • Maak of onderteken pas een contract na goedkeuring van het paard en maak de afspraak over het aankoopbedrag 
 • Doe geen aanbetaling bij een particulier en vraag bij een bedrijf dan altijd om een schriftelijke bevestiging van de aanbetaling met bijbehorende afspraak over het restant van de betaling 
 • Betaal bij levering of wanneer je het paard gaat halen of maak het geld tijdig over zodat het op de rekening van de verkoper staat op de afgesproken datum 
 • Zorg dat de stal klaar is voor het paard 
 • Zorg voor deskundige begeleiding 
 • Neem met regelmaat lessen en laat eventueel het paard af en toe berijden door jouw trainer 
 • Heb geduld in je zoektocht en heb geduld zodat je elkaar kunt leren kennen 
 • Verdiep je in het paard, gedrag en welzijn zodat je een goede eigenaar kunt zijn! 

En dan ben ik vast nog heel veel vergeten! 

Delen:

Andere artikelen:

Doelmatig trainen

Dressuur is voor veel mensen een vage sport. Is het wel een sport? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er worden duizenden uren besteed aan

Lees meer »

Hulpen geven

In dit blog wil ik het hebben over het geven van hulpen. Het is bij het geven van hulpen belangrijk dat je rekening houdt met

Lees meer »

De BWR Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *