Logo BWR Academie

De eerste keer op wedstrijd!

De eerste keer op wedstrijd gaan is altijd spannend. Hoe reageert jouw paard op ander terrein, gaat jouw paard makkelijk de trailer in en lukt het jou om de proef beheerst te rijden?

Veel dingen van het wedstrijd rijden kun je van tevoren alvast uitproberen. Trailer laden kun je vast oefenen (aanrader om dat zonder stress van een wedstrijd alvast te oefenen) en als dat lukt kun je ook eens op vreemd terrein gaan rijden. Misschien kun je ergens meedoen aan een clinic of een buitenrit gaan maken of mag je bij een vriendin of kennis eens in de bak oefenen.

Een wedstrijd zelf kun je ook oefenen. Je kunt thuis je proeven eens oefenen of tijdens je les met je trainer erbij. Ook kun je samen met een stalgenoot oefenen en misschien is het een goed idee om elkaar dan te helpen. De ene keer de een op wedstrijd en de andere keer de ander. Je leest elkaar voor en groomt de ander. Of misschien kunnen jullie wel tegelijk op wedstrijd. Allemaal voordelen van een wedstrijd’buddy’.

Naast het thuis oefenen kun je ook meedoen aan een onderlinge wedstrijd of een proefgerichte clinic rijden. Met een onderlinge wedstrijd heb je wel het competitieverband want er is sprake van een klassering, maar de wereld hangt er ook niet van af en het is handig om dan wat dingen uit te proberen. Misschien wordt jouw paard wat stug als je hem wat meer bovenin wilt rijden en kun je tijdens het oefenen proberen om hem net iets lager in te stellen om te kijken hoe dat dan uitpakt.

Met een proefgerichte clinic wordt de proef vaak beoordeeld door een jurylid die tevens instructeur is. De beoordeling wordt vaak op videoband opgenomen en het commentaar wordt dan ingesproken. Ontzettend leerzaam om terug te kijken. Na afloop van de proef krijg je dan nog een paar minuten instructie om de puntjes op de i te zetten.

Zo reed ik drie jaar geleden een proefgerichte clinic bij Jan Peeters. Door mijn zenuwen (ja-ja) had ik echt een paar behoorlijke missers in de proef en ik voelde me echt een dummy. Na afloop van de proef kreeg ik echt een paar hele goede tips mee maar ik durfde mijn proef niet terug te kijken. Ik wilde namelijk zo goed laten zien dat ik echt wel goed proeven kon rijden en juist daarom ging het mis. Ik wilde bepaalde oefeningen zo ontzettend goed rijden wat ik thuis nog niet eens voor elkaar kreeg. Mijn paard raakte hierdoor in de war want ik vroeg hem iets wat hij nog niet eens beheerste. Uiteraard spande mijn paard zich hierdoor waarop mijn reactie vasthouden werd. Zo eindigde de proef in een soort worsteling met mijn paard die beter door de proef moest lopen dan het gemiddelde olympiade paard en ik zat erop als een soort ijzeren soldaat die probeerde er nog wat van te maken. Kansloos dus…. maar leerzaam.

Toen ik na een paar uur eindelijk terug durfde te kijken naar de film bleek dat meneer Peeters het ontzettend goed onder woorden had weten te brengen, zonder mij de grond in te drukken. Hij gaf rijtechnische tips tijdens het inspreken van de video en die tips ‘hoor’ ik nu nog als ik een proef rij. Zo dacht ik teveel terug in een bepaalde oefening en hij leerde me een stapje naar voren en een stapje opzij te denken. Dingen die mijn instructeur ook tijdens de training tegen mij zei maar in de proef toch echt niet meer beschikbaar was in mijn hersenprogramma. En nu dus blijkbaar wel.

Ook ging ik slordig rijden door de strakheid bij mijzelf en bij mijn paard. Meneer Peeters gaf aan dat ik elk onderdeel van de proef op moest splitsen. Zo moest ik vanuit een uitgestrekte draf naar een passage en ik zette mijn paard dan zo terug vanuit de volle vaart dat we haast in een levade terecht kwamen en de volledige regelmaat spoorloos was. Hij zei terugsluiten, omhoog denken én naar voren en dan pas afremmen. Nooit meer problemen mee gehad op dat lijntje.

Wat ik wel vaak mis tijdens een proefgerichte clinic is het stukje omgaan met de spanning. Natuurlijk is uiteindelijk alles op te lossen met rijtechniek, ervaring en blijven rijden maar hoe kom je daar. Stress werkt terug in je houding en zit en daar zijn ook zat trainers voor die zich daarin gespecialiseerd hebben. Maar hoe zit het dan met het mentale stuk.

Elke keer als ik voor het eerst met een nieuw paard op wedstrijd ga heb ik er last van, als ik in een nieuwe klasse moet starten waar ik met dat paard nog niet gereden heb of als ik naar een locatie moet waar ik nog nooit geweest ben. En waarom? Ik wil het goed doen, ik wil de talenten van mijn paarden gebruiken en laten zien en denk altijd dat ‘Malene van BWR’ moet laten zien dat zij geen stress heeft. Net alsof een tuinman van zijn eigen tuin de allermooiste maakt. Niet dus, want daar heeft tie dan geen tijd voor of zin meer in.

Omdat ik door mijn ervaringen en opleidingen gelukkig wat kijk gekregen heb op de materie van omgaan met wedstrijdspanning heb ik voor de komende weken weer de online training Beter Presteren op Wedstrijd online gezet. We hebben een hoop verbeteringen aangebracht en willen dit weer testen. Daarom de aangepaste prijs, omgerekend slechts 10 euro per module.

Tijdens de training, die je in je eigen tijd en tempo kunt volgen, leer je via video’s en opdrachten hoe je toewerkt naar de wedstrijd, wat je daarvoor nodig hebt, hoe je naar de wedstrijd toe traint en hoe je dan omgaat met die irritante spanning.

Daarnaast is er een facebookgroep waar je de opdrachten met elkaar kunt delen, waar je je vragen kunt stellen maar ook waar je je succesverhalen kunt delen. Tijdens de training spreken we twee keer af om via een webinar met elkaar online te kletsen en kunnen jullie al je vragen stellen die direct beantwoord worden.

Als je het niet red om elke week een module te volgen maakt dat niks uit. De training en facebookgroep blijft toegankelijk zodat je de modules in je eigen tempo kunt volgen. Ook je vragen kun je altijd blijven stellen.

Nog iets nieuws is het insturen van je proef. Die krijg je dan terug met ingesproken feedback. Niet van een jurylid maar van de mental coach (en stiekem ook van de instructeur die inmiddels wel weet wat de aandachtspunten zijn tijdens het rijden van een proef) Door de proef terug te kijken kun je jezelf verbeteren in het rijden van de proeven op zowel rijtechtniek als op je houding en zit en wat er mentaal met je gebeurt.

Ik hoop dat ik dat deze week allemaal af kan ronden zodat jullie in de voorbeelden kunnen terugzien wat dit precies voorstelt.

Wil je gewoon eens dat er iemand meekijkt met je proef? Hou dan de Website van BWR Online in de gaten en natuurlijk mijn Facebookpagina. Zodra je video’s in kunt sturen laat ik het je weten.

Dan gaan we met zijn allen op weg naar een stimulerend winterseizoen om in te oefenen zodat we in de zomer echt alles af kunnen gaan werken! Ik heb er in ieder geval zin in! Jullie ook?

Delen:

Andere artikelen:

Doelmatig trainen

Dressuur is voor veel mensen een vage sport. Is het wel een sport? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er worden duizenden uren besteed aan

Lees meer »

Hulpen geven

In dit blog wil ik het hebben over het geven van hulpen. Het is bij het geven van hulpen belangrijk dat je rekening houdt met

Lees meer »

De BWR Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *