Logo BWR Academie

Bang zijn voor je eigen paard!

Met regelmaat tref ik tijdens clinics of lessen mensen aan die angst hebben voor hun paard. Zelf heb ik me daar ook schuldig aan gemaakt dus ik weet hoe het voelt en wat die angst is. 

Die angst maakt dat je niet echt durft te rijden waardoor je jouw paard niet de juiste hulpen kunt geven en je paard dus eigenlijk onjuiste dingen aanleert. 

Angst wordt voornamelijk veroorzaakt door gebeurtenissen in het verleden die je laten denken dat die gebeurtenissen herhaalt kunnen worden. Toen je jouw nieuwe paard net had was er niks aan de hand maar toen je aan het rijden was in de buitenbak schrok je paard en sloeg op hol. Jij ging klemmen en je paard raakte nog meer in paniek met het gevolg dat jij in het zand terecht kwam en je paard nog 5 minuten als een wilde hengst door de rijbaan danste. 

De schrik zit er dan goed in. Je stapt er nog wel op, als je niks gebroken hebt, maar je hebt wel de bibbers in je benen. Je kunt je rit goed afsluiten maar de dag erna ga je toch lekker veilig binnen rijden. Dan komt de dag dat ze in de binnenbak bezig zijn en je moet wel naar buiten. Je spreekt jezelf toe en gaat stoer de buitenbaan in. Je paard vindt het leuk en kijkt in de rondte. Je probeert de aandacht van je paard bij je te houden maar dat lukt niet helemaal. Dan komt er een kat aanwandelen. Jij verkrampt al en je paard wordt strak. Je paard voelt jouw spanning en raakt ook gespannen. Dan ziet je paard de kat en schrikt ervan. Jij schrikt weer van je paard en begint te knijpen en je paard vliegt er weer vandoor.  

Herkenbaar? Gelukkig niet voor iedereen en niet elk paard reageert zo op de reactie van zijn baas. Toch is het zonde want de angst belemmert je in je groei! Je kunt niet correct trainen als er beren op de weg lopen en de ontwikkeling samen tot combinatie is gebaseerd op wantrouwen in plaats van vertrouwen. En dat laatste is zo zonde. Juist de samenwerking met je paard is wat het paardrijden zo mooi en puur maakt. 

Maar hoe reken je nu met die angst af?  

Daarvoor is het belangrijk om te weten waarom je die angsten hebt. Vanuit de psychologie zijn, heel kort door de bocht, alle angsten terug te leiden naar de angst om dood te gaan of een ernstig ongeluk te krijgen. Dat klinkt misschien wel erg raar maar als je er goed over nadenkt…… 

Als ik aan het rijden ben en mijn paard slaat op hol dan hoop ik maar 1 ding en dat is dat ik kan blijven zitten zodat ik niet val en zodoende niets kan breken of erger. Je schiet met heel je lichaam en brein in de overlevingsmodus. 

Angst is een reactie van je lichaam om je te beschermen voor de dood. Tenminste, zo wil je lichaam jouw dat laten geloven. Als je ergens bang voor bent dan wil je er namelijk zo ver mogelijk vandaan blijven. Denk maar eens aan een angst voor spinnen. Dan zorg je dat je niet in de buurt komt bij een spin en je maakt je uit de voeten zodra er eentje is in jouw gezichtsveld. 

Angsten zijn vooral heel vervelend en maken dat je belemmert wordt in je groei en ontwikkeling. Angsten kunnen je leven overheersen en je dromen kunnen in duigen vallen doordat je bepaalde obstakels oproept. Hoe kun je daar nu overheen stappen? 

Als eerste is het belangrijk dat je jouw angst kunt benoemen. Wat is nu dat obstakel wat maakt dat je iets niet durft of erin blijft hangen. Als je de angst kunt benoemen kun je ook benoemen voor welk gevolg je bang bent. Wat is het ergste wat je zou kunnen gebeuren? 

Als je daar op die manier over nadenkt of het zelfs voor jezelf opschrijft merk je pas dat je angst eigenlijk voor een groot gedeelte ongegrond is. Je ziet dan eigenlijk pas hoe raar je angst is. 

Dus als je bang bent om in de buitenbaan te gaan rijden terwijl je paard echt ontzettend braaf is en je dus nooit in de buitenbak gaat rijden….. dan kun je jezelf afvragen of die angst wel redelijk is? Waarom kun je niet in de buitenbak rijden? Wat kun je van jouw angst leren? 

Ten tweede zal je beseffen dat de angst volkomen nutteloos is wanneer je er niks aan doet. Juist als je die angst voelt is daar een directe mogelijkheid om te groeien, om te ontwikkelen! Stel jezelf de vraag: Op welke manier kan deze angst mij iets leren? 

Dus even terug naar de buitenbaan. Je gaat daar niet rijden omdat de kans bestaat dat je van je paard valt. Op welke manier kun je deze angst overwinnen? Juist, alleen door het te doen. Zorg er dan voor dat je een ideale situatie creëert. Een rustige warme dag, zorg dat er betrouwbare paarden in de baan zijn en wees streng voor jezelf door je te focussen op je doelen! Wat wil je bereiken met het rijden in de buitenbaan? 

Dus even samenvattend: 

Herken wanneer je angst voelt 

Benoem je angst en omschrijf het volledige doemscenario 

Wat is de les die je kunt leren uit deze angst? 

Op die manier kun je de angst én je obstakels voor jezelf wegnemen als blijkt dat deze angsten irrationeel zijn. 

Wees er daarnaast van bewust dat elk paard erg gevoelig is en ze jouw angst al voelen voordat je hem zelf opmerkt. Door te werken aan je focus en concentratie kun je complete kolonies bakkabouters laten verdwijnen. Door die focus wordt je steeds meer één met je paard en kun je gaan werken aan de samenwerking met je paard! 

Delen:

Andere artikelen:

Doelmatig trainen

Dressuur is voor veel mensen een vage sport. Is het wel een sport? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er worden duizenden uren besteed aan

Lees meer »

Hulpen geven

In dit blog wil ik het hebben over het geven van hulpen. Het is bij het geven van hulpen belangrijk dat je rekening houdt met

Lees meer »

De BWR Academie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *